Најновије

ТУРСКА БЛОКИРАЛА ШВЕДСКУ И ФИНСКУ: Ништа од преговора о чланству у НАТО

Турска је данас блокирала почетак преговора о чланству Шведске и Финске у НАТО, јавили су руски медији.

Турска војска (Илустрација: tsk.tr)

Раша тудеј (Russia Today) преноси да су се представници Северноатлантске алијансе на данашњем састанку окупили да би отворили преговоре са Шведском и Финском, али да је Турска, наводно, зауставила гласање о почетку преговора.

Исту вест преноси и Спутњик позивајући се на сазнања Фајненшел тајмса од особе "директно упознате с питањем".

Финска и Шведска поднеле захтев за чланство у НАТО, Немачка дала подршку

Финска и Шведска званично су данас поднеле захтев за придруживање НАТО, саопштио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Захтев за придруживање у НАТО званично су предали амбасадори Финске и Шведске генералном секретару Алијансе Столтенбергу.

Он је поздравио захтев Финске и Шведске да се придруже НАТО.

"Топло поздрављам захтеве Финске и Шведске за улазак у НАТО. Ви сте наши најближи партнери, а ваше чланство у НАТО ће повећати нашу заједничку безбедност", рекао је Столтенберг новинарима након што је добио писма амбасадора две земље са захтевом за придруживање Алијанси, преноси AP.

Такође је рекао да је то "историјски тренутак који мора да се искористи".

"Алијанса сматра да би је приступање Финске и Шведске увелико ојачало у Балтичком мору", поручио је генерални секретар НАТО.

Захтев за чланство у НАТО сада треба да одобри 30 држава чланица Алијансе.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изразио је резерве у погледу придруживања Финске и Шведске Алијанси.

Уколико примедбе турског председника буду превазиђене, а преговори о приступању прођу како се очекује, ове две земље би могле да постану чланице НАТО у року од неколико месеци, наводи AP.

Како додаје америчка агенција, процес приступања обично траје осам до 12 месеци, али НАТО жели да се сам процес убрза због Русије.

Немачка дала зелено светло 

Немачка влада дала је данас зелено светло поводом захтева Финске и Шведске да се прикључе НАТО пакту, рекао је данас министар правде те земље Марко Бушман.

"Посвећени смо да приступни процес буде брз", рекао је Бушман, преноси Ројтерс.

О пријему две нордијске земље огласили су се и из Рима, рекавши да подржавају улазак Шведске и Финске што пре је могуће, изјавио је премијер Италије Марио Драги након сусрета са премијерком Финске у Риму.

И Холандија подржава улазак Финске и Шведске у НАТО и намерава да интензивира војну и безбедносну сарадњу са овим земљама, саопштило је данас Министарство одбране те земље, додала је РИА.

Митровић: Улазак Шведске и Финске у НАТО неће утицати на Украјину

Улазак Шведске и Финске у НАТО неће променити ток сукоба у Украјини, оценила је данас професорка на Факултету политичких наука Драгана Митровић.

Она је у изјави за Танјуг објаснила да те две земље, иако мисле да ће им улазак у НАТО повећати безбедност, ипак неће дозволити размештање осетљивог наоружања које би довело до тога да Русија допреми свој одговарајући одговор близу њихових граница.

"У том смислу не верујем да ће они утицати на ток сукоба у Украјини", казала је Митровић, одговарајући на питање како би се евентуално ширење НАТО-а на Шведску и Финску одразило на сукоб у Украјини.

На питање како коментарише реакције председника Русије Владимира Путина на улазак ове две земље у НАТО и турског председника Ердогана, она је казала да је Путин у смиреном разговору са председником Финске указао на то да то неће повећати безбедност Финске, као и да та земља ни раније није била угрожена.

Међутим, Митровић је казала да је руски председник упозорио да ће се уласком Финске у НАТО погоршати економски и свеукупни односи две земље, што ће се, оценила је, готово сигурно и десити.

Професорка је подсетила да је председник Турске Ердоган, пак, будући да је Турска осетљива на гостопримство које курдске организације уживају у Шведској и Финској, најавио да ће спречити њихов улазак у НАТО.

Митровић је уверена да ће уследити страховит амерички притисак, јер је и раније било земаља које нису одобравале проширење.

"Видећемо. Турска је у једну руку непредвидива, али са друге стране Американци су врло предвидљиви, као и њихов начин понашања према државама које не слушају оно што би тог тренутка требало да свакако послушају. Тако да ћемо ту сада сачекати или велико изненађење или да од Турске најаве нема ништа", казала је професорка Митровић.

На питање како види даљи развој ситуације у Украјини она је оценила да је то тешко предвидети и да се сада види учинак онога што руске снаге полако раде од почетка сукоба, а очигледно је да се значајан број украјинских трупа сада налази у окружењу руских снага које стежу обруч око њих.

"Уколико би дошло до предаје украјинских трупа и до предаје велике територије, која се простире на неколико стотина километара, у руске руке, то би онда убрзало промене на самом фронту и донекле утицало на убрзање окончања овог сукоба, но заиста тешко је предвидети било шта", оценила је Митровић.

Словенија подрзала улазак Шведске и Финске у НАТО

Министарство спољних послова Словеније дало је подршку Шведској и Финској за улазак у НАТО, називајући две нордијске земље најближим партнерима Алијансе.

"Врата НАТО морају да остану отворена за сваку европску земљу која жели да се прикључи и да испуни критеријуме за чанство. Словенија је одувек подржавала политику 'отворених врата' и залагала за суверено право сваке земље на независну спољну политику, укључујући и интеграцију у дефанзивне алијансе", навело је словеначко министарство.

Истовремено, председник Словеније Борут Пахур честитао је нордијским земљама на пријави за чланство у НАТО, пренела је агенција СТА.

Одвожење припадника '’Азова'’ у притвор погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји