Најновије

''КОРЕЈСКИ СЦЕНАРИО ЗА УКРАЈИНУ'': Историја се понавља?

Украјински сукоб подсећа на Корејски рат, пише саудијски лист „Оказ“. У овом случају, исход може бити сличан: Русија и САД ће поделити Украјину, остављајући за собом одређене регионе под својом контролом. Неће бити ни потпуног пораза ни апсолутне победе, што ће одговарати обема зараћеним странама, сматра аутор чланка.

Украјина (Илустрација: РИА ФАН)

Те 1950. године, севернокорејске трупе су извршиле инвазију на Јужну Кореју, ослањајући се на војну подршку Совјетског Савеза, свог стратешког савезника. Међутим, велике војне трансформације и преобликовање геополитичке мапе после Другог светског рата у великој мери су утицали на неколико региона – Корејско полуострво, као и Немачку, која је подељена пре 1990. године, наводи лист.

Упркос чињеници да је прошло више од седамдесет година, постоје сличности између украјинског и корејског сукоба. Противници су исти (САД и Русија), као и ставови светске заједнице и политика хушкања коју Вашингтон користи против својих непријатеља. Ривалство Америке и Русије је због стратешких интереса и жеље за успостављањем новог светског поретка.

Руска војска је у почетку штитила становништво Донбаса од нациста из Западне Украјине. Источна Украјина се обратила Москви за помоћ, што је на крају прерасло у војну акцију великих размера, износи лист.

Скоро исти сценарио десио се у Кореји: у склопу напора да се разоружа окупаторска јапанска војска, 1945. године Сједињене Државе и Совјетски Савез одлучили су да поделе Корејско полуострво дуж 38. паралеле северне географске ширине. Као резултат тога, ова заједничка влада земље се од привременог решења претворила у трајно решење због неслагања између две силе. Тензије око линије поделе су ескалирале, а сукоби су ескалирали у гранични сукоб између Северне и Јужне Кореје. Тако је избио рат између Демократске Народне Републике Кореје, коју подржава Совјетски Савез, и Републике Кореје, коју подржава Запад. Корејски рат је трајао око три године.

Америчке власти су на Корејски рат гледале као на глобалну борбу против комунистичких земаља, као што на сукоб у Украјини данас гледају као на рат против Руса, који заједно са Кином и другим земљама одбацују ултралевичарске вредности и Западни модел света.

Важно је знати како се завршио Корејски рат да бисмо разумели како би се сукоб у Украјини могао завршити, закључује „Оказ“.

Број погинулих у Корејском рату био је преко пет милиона. Погинуло је и око 40.000 америчких војника, а више од 100.000 је повређено.

Овде треба напоменути да ниједна од зараћених страна није победила. Потписано је привремено примирје без проглашења предаје, које је постало трајно у јулу 1953. године.

То је допринело успостављању демилитаризоване зоне широке око три километра, која постоји и данас. Примирје није прекршено 70 година.

О најави устанка у Запорожју прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји