Најновије

ИСПЛИВАЛА МРАЧНА АМЕРИЧКА ТАЈНА ИЗ СИРИЈЕ: Крвави пир над цивилима који је Петагон хтео да сакрије

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак 80 људи, тврдећи да су жене и деца могли бити терористички борци, наводи се у истрази "Њујорк тајмса".

Илустрација (Фото: US air force)

Дана 18. марта 2019. године, амерички борбени авион Ф-15Е бацио је бомбу на „велику групу жена и деце збијену уз обалу реке“ у близини града Багуза, а затим је бацио још неколико, убивши преживеле, према извештају "Њујорк тајмса".

Напад је, како се извештава, шокирао чак и америчке официре, који су посматрали инцидент уживо преко камере дронова и постављали питања да ли се то може сматрати ратним злочином. Међутим, бомбардовање је убрзо заташкала војска и истрага никада није спроведена, тврди се у извештају.

„Скоро на сваком кораку, војска је чинила потезе којима је прикривала катастрофалне ударе“, наводи се у извештају, тврдећи да је „број мртвих умањен“, извештаји „одложени, санирани и класификовани“, места експлозије поравната булдожером, а „виоски команданти нису обавештени“, у настојању да се оно што се догодило чврсто држи у тајности.

Централна команда САД признала је да је у нападу убијено 80 људи, од којих су само 16 наводни терористи "Исламске државе", након што су јој се новине обратиле за коментар, да би потом бизарно покушала да оправда додатно бомбардовање тврдњом да су жене и деца такође могли бити терористи.

Према извештају, након што је Централна команда идентификовала 16 наводних бораца и четири цивила убијена у нападу, она је саопштила да „није јасно“ да су осталих 60 жртава цивили, „делимично зато што су жене и деца у `Исламској држави` понекад узимали оружје у руке”.

Удар би био један од најгорих за Пентагон са цивилним жртвама у Сирији, када би се званично признала 64 погинула цивила, али чак је и "Тајмс" признао да је погибија цивила у америчким ударима често „мало навођена чак и у поверљивим извештајима“,  наговештавајући да би прави број жртава могао бити много већи.

Уз још увек свежа сећања на амерички напад дроном у Кабулу у којем су убијени хуманитарни радник и седморо деце, али ни један терориста, што је такође први открио "Тајмс", ново откриће шокирало је читаоце у САД и широм света, који су позвали да се делује због онога што су многи назвали ратним злочином.

„Како уопште можете да износите одбрану као да не знате да те бебе нису биле борци `Исламске државе`?“ упитала је новинар Кејтлин Џонстон, док је директор Центра за цивиле у сукобима Данијел Маханти саопштио: „Ово није ништа друго до криминална завера. Они су булдожером уништили место удара и манипулисали телима. Ко иде у затвор због овога?"

Бивши портпарол америчког председника Барака Обаме, Томи Витор, позвао је Министарство одбране да објави све информације везане за напад, описујући га као „заиста ужасавајућу причу“.

Извор: Vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube