Најновије

СУКОБИЛЕ СЕ ЈОШ ДВЕ БИВШЕ СОВЈЕТСКЕ РЕПУБЛИКЕ: Размена ватре међу чланицама ОДКБ

Гранична служба Државног комитета за националну безбедност Киргизије известила је о пуцњави која се догодила на граници са Таџикистаном, преноси ТАСС.

Калашњиков (Фото: Јутјуб)

Извештава се да је киргиски гранични одред служио у области Селкан, округ Леилек, регион Баткен, када су се на суседној територији појавили таџикистански граничари. „Када су видели киргиске војнике, [они] су наставили да се крећу ка условној линији државне границе. Захтеве киргиских граничара да се зауставе и удаље са граничне линије на своју територију, таџикистански гранични одред је игнорисао и прешао границу, залазећи 20 метара дубоко у територију Киргизије“, саопштила је Гранична служба.

Киргиска војска „како би спречила пролазак таџикистанских граничара дубоко у територију“ испалила је неколико хитаца упозорења. Као одговор, граничари Таџикистана су отворили ватру на киргиске војнике, саопштило је министарство. Као резултат тога, један киргиски војник је задобио прострелну рану.

У марту је Спутњик Таџикистан известио да су киргиски граничари гранатирали стамбену зграду у таџикистанском селу Сомониен. Према писању тог сајта, меци су пробили спољни зид куће једног од мештана. Током гранатирања нико није повређен.

Окршаји редовно избијају на граници између Киргизије и Таџикистана. У априлу 2021. године дошло је до великих борби између оружаних снага две земље због територијалног спора око тачке за дистрибуцију воде. У сукобу је тада погинуло на десетине људи, а стотине је рањено.

Вреди напоменути да су Киргизија и Таџикистан чланице војног савеза ОДКБ, и да се овај инцидент догодио у току ратног сукоба између бивших водећих република СССР – Русије и Украјине.

Нови снимак из Мариупоља погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји