Најновије

ПРИШТИНА КУПУЈЕ ОРУЖЈЕ ОД ТУРСКЕ: Траже подршку за пријем у НАТО

Арменд Мехај министар приштинског министарства одбране, борави у званичној посети Турској где је данас потписао споразум који ће, тврди, имати изузетну улогу у изградњи капацитета КБС-а, преноси Коссев.

Тзв. КБС (Фото: Јутјуб)

Мехај се данас састао са председником Одбрамбене индустрије Турске, Исмаилом Демиром.

Како је саопштено из такозваног косовског министарства одбране, њих двојица су потписали споразум за „набавку артикала и производа за услуге одбране“.

„Овај споразум има изузетну улогу у изградњи капацитета Косовских безбедносних снага“, саопштили су из овог министарства.

Поручују и да је Мехај обавестио председништво Одбрамбене индустрије Турске о плановима Косова у вези са евроатлантским интеграцијама и чланством Косова у НАТО.

Мехај је затражио турску подршку за ово чланство, за које ће ускоро да аплицира.

Министар је назначио да је у овом процесу изузетно важна подршка Турске.

Са друге стране, Демири је захвалио на сарадњи и тиме што је она озваничена потписивањем споразума.

Из косовког Министарства одбране, нису прецизирали о каквом конкретно споразуму је реч и који су то „артикли и производи“ који ће имати „изузетну улогу“ у одбрани Косова и јачању КБС-а, али незванично се сазнаје да су у контигенту беспилотне летелице, проивтенковски системи, униформе и шлемови.

Америчка амбасада у Приштини недавно се огласила и поручила је да иако САД подржава тежње Косова да уђе у Сјеверноатлантски савез, захтеви за то чланство су сложени.

Пријаве за чланство у НАТО-у су сложене и захтевају промишљен приступ, поручио је САД.

„Као непоколебљиви партнер Косова, САД је посвећен помоћи Косову да заузме место које му припада поред својих суседа у европским и евроатлантским институцијама”, пренео је Танјуг.

Како су истакли, Вашингтон наставља да подржава Косовске безбедносне снаге, за које се наводи да су „учиниле значајан напредак у свом десетогодишњем плану транзиције, који је развијан уз подршку САД-а.”

Аљбин Курти од 6.маја борави у Америци са повећом делегацијом., али и поред свег упињања и молби, није се још састао ни са једним значајнијим представником администрације Џоа Бајдена.

Зашто је Западу српски интегритет мање битан него украјински, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји