Најновије

БЛИНКЕН О ЧЛАНСТВУ РУСИЈЕ У НАТО: ''Никада нећемо напасти''

Деведесетих је Русија сама одбила понуду Запада да се придружи НАТО-у, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен водитељу емисије Лејт ШоуНАТО и

НАТО и Русија (Илустрација: Правда)

„Још 90-их година прошлог века се о овом питању (предлог Русије да постане део НАТО-а. – прим. ред.) заиста разговарало. Руси су одлучили да то није оно што би желели да раде“, рекао је он.

Раније је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков, коментаришући наводе да је Русија својевремено била позвана у Алијансу, рекао да су САД више пута говориле о немогућности уласка Русије у НАТО. Тако је прокоментарисао колумну бившег америчког председника Била Клинтона у часопису Атлантик да су након распада СССР-а врата за могуће чланство Русије у НАТО-у у будућности наводно остала отворена. Како је раније рекао руски председник Владимир Путин, 2000. године разговарао је са Билом Клинтоном о ставу САД према уласку Русије у НАТО. Према његовим речима, реакција америчког лидера је била уздржана.

Говорећи о страховима Русије од ширења НАТО-а на исток, Блинкен је поново нагласио да је НАТО одбрамбени савез, он нема агресивне намере према Русији.

„Он (савез. – прим. ред.) никада није напао Русију, неће је напасти. Он не планира да нападне Русију“, нагласио је амерички државни секретар.

Финска и Шведска су раније поднеле генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу пријаве за придруживање алијанси.

Русија је више пута нагласила да је НАТО усмерен на конфронтацију. Кремљ је навео да даље ширење алијансе не би донело већу безбедност Европи, јер НАТО има агресиван карактер.

О дешавањима у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји