Најновије

Руска освета Америци за Украјину: „Кинжал” циља носаче авиона, Гуам без одбране

Америчке ракете убиле су стотине, можда и хиљаде руских војника у Украјини. „Стингери”, „химарси”, „џавелини” и хаубице 777 омогућили су Украјини да успостави равнотежу на фронту. Без помоћи Америке и НАТО-а, Кијев би највероватније капитулирао још средином прошле године.

МиГ-31 и Кинжал (Фото: РИА Новости)

Рат је у међувремену однео стотине хиљада живота на обе стране. Запад је подигао нову челичну завесу према Русији, а Москва се окренула Пекингу. Неки ће рећи да су Русија и Кина ушли у брак из интереса. Москва има енергенте а Пекинг производне капацитете. Тај брак је иницирала Америка а њу би то проводаџисање могло скупо да кошта.

Носачи авиона на дистанци

Да се вратимо на почетак. Русија неће опростити Америци мешање у сукоб у Украјини. Москва има начин да се освети Вашингтону. Путем хипесоничног оружја које Русија успешно користи у Украјини. Америка на том пољу значајно касни и нема решење  за ту опасност.

Руска освета могла би да буде у виду продаје хипесоничних ракета Кини. Са таквим оружјем, Пекинг би потпуно променио однос снага око Тајвана. Површински бродови америчке морнарице морали би да остану на дистанци, а то се посебно односи на носаче авионе. Они су најскупљи и највећи циљеви, који у америчкој стратегији узимају важно место. Они пружају контролу ваздушног простора, у оквиру којег други видови америчке војне силе могу несметано да делују.

Ако то пресликамо на случај Тајвана, амерички носачи авиона би због опасности од хиперсоничних ракета морали да се држе подаље од тог острва. У том случају Америка ће јужно крило Тајвана морати да брани са Гуама. А тамо има доста проблема.

Проблеми на Гуаму

Аеродром на Гуаму нема бетонске објекте за заштиту  авиона. Чак и бомбардери Б-1, који могу да носе нуклеарно оружје, дежурају под ведрим небом. Недавна вежба америчког, јапанског и аустралијског ваздухопловства указала је на многе безбедносне проблеме због чега су сви авиони на крају дана паркирани на једном месту, да би их лакше чували. Знатно већи проблем од тога представљају резервоари за гориво који нису укопани. Недостају и бункери за смештај муниције, због чега Гуам има веома ограничене могућности за офанзивна дејства.

Одбрана Гуама има систем за одбрану од балистичких ракета, које могу да долете из смера Кине и Северне Кореје. „Патриот” пружа заштиту од крстарећих ракета, али успешне заштите од хиперсоничног оружја за сада нема. Руска хиперонична ракета „кинжал” дугачка је осам метара, лети брзином од шест хиљада километара на сат и има домет од 1250 миља. Верује се да може да носи нуклеарну бојеву главу и од ње, тренутно нема одбране.     

О чишћењу центра Бахмута прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика     

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји