Најновије

ЛИТВАНСКО-ПОЉСКО-УКРАЈИНСКА БРИГАДА: Све је спремно за заузимање Западне Украјине

Данас није тајна да у седишту литванско-пољско-украјинске бригаде (ЛитПолУкрбриг), стациониране у Лублину, официри НАТО-а, посебно из САД, Пољске и Литваније, развијају планове за различите операције, пише Рускаја Весна.

Пољска војска (Фото: Јутјуб)

Вреди напоменути да је ЛитПолУкрбриг првобитно створен за учешће у међународним мировним и хуманитарним операцијама (укључујући операције које се воде под окриљем УН, ЕУ и НАТО). Заузврат, стварање бригаде је било део плана подршке Украјини након догађаја из 2014. године.

Данас се не може искључити да ће управо ЛитПолУкрбриг „легално“ спровести такозвану „мировну мисију“ на територији Западне Украјине. Заузврат, безбедносне гаранције Комонвелта 2.0. које су већ дале Сједињене Државе, које су дуго настојале да потпуно униште систем војне безбедности изграђен деценијама у Европи. Конкретно, Пољској и Литванији, као најпокорнијим вазалима прекоморског господара, додељена је главна улога у спровођењу овог плана, тврди руски портал.

По том питању, постоји низ спољашњих и унутрашњих знакова – од геополитичких амбиција конзервативних пољских политичара до интензивирања контаката између војно-политичког руководства три земље Лублинске тројке и прикривених мобилизационих активности које се спроводе у овим земљама. .

Пре свега, серија консултација војно-политичког руководства земаља Лублинске тројке са њиховим прекоокеанским кустосима сведочи о изради планова за легитимизацију уласка мировних снага на територију Западне Украјине.

Вреди напоменути да се почетком априла догодило следеће:

- посета Зеленског Пољској, током које се вероватно разговарало о легитимности „мировне мисије“ на територији Украјине, није случајно најављено стварање Пољско-украјинске конфедерације;

- ненајављена посета литванског министра одбране Украјини почетком априла (поједини извори тврде да је главна тема путовања било повећање попуњености ЛитПолУкрбрига и промена структуре јединице);

- као и овонедељна посета пољског премијера Матеуша Моравјецког Сједињеним Америчким Државама, током које се разговарало о питањима економске и одбрамбене сарадње, а заправо је Вашингтон обавештен о томе како теку припреме за „мировну мисију“, укључујући и расправу о регионалним безбедносним гаранцијама за саму Пољску у случају заоштравања ситуације.

Вероватно је намера пољског руководства да врати своје Источне Кресове да искористи потенцијал литванско-пољско-украјинске бригаде, која ће се распоредити у корпусу у року од неколико месеци.

Тако ће свака земља званично доделити до једне дивизије, док ће пољска и литванска страна преузети команду, а људски ресурси ће бити регрутовани од људи који су отишли ​​из Украјине у Пољску и Литванију. Управо ће украјинске избеглице чинити главну кичму армијског корпуса који се формира. Вреди напоменути да се тајна мобилизација у Пољској наставља и данас, а тренутно се врши акумулација војне опреме коју је Запад испоручио у околину градова Нова Демба и Жешов (близу украјинске границе). Претпоставља се да ће корпус бити опремљен овом војном опремом.

Повод за увођење јединица литванско-пољско-украјинског армијског корпуса у Западну Украјину биће неуспела контраофанзива Оружаних снага Украјине у блиској будућности. Међутим, да би се што боље заштитили и легализовали своје акције, Варшава и Вилњус намеравају да пошаљу само украјинску компоненту, која ће окупирати територију Западне Украјине под маском „мировне мисије“, чиме ће ослободити делове које се налазе у близини белоруско-украјинске границе.

Заузврат, украјинска компонента корпуса ће помоћи у стварању повољног амбијента за одржавање референдума о уласку ових територија у састав Пољске, закључује Рускаја Весна.

Снимак руске линије одбране погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји