Најновије

РАТ ГЕНЕРАЛА СЕ НАСТАВЉА: Заузета Национална лабораторија - смртонисни вируси пали у руке једне фракције

Најмање 459 људи је погинуло, а 4.072 је рањено од избијања сукоба између војске и паравојних Снага за брзу подршку (РСФ) у Судану, саопштио је 25. априла представник Светске здравствене организације (СЗО). Током видео брифинга за штампу, др Нима Саеед Абид је, међутим, рекао да су бројке вероватно „веома потцењене“.

Сукоби у Судану почели су 15. априла као резултат неслагања око тога како РСФ, који предводи генерал Мохамед Хамдан Дагало, треба да се интегрише у војску, коју предводи генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, и која овлашћења треба да надгледати процес током транзиције на цивилну власт у земљи.

Војска и РСФ су се 24. априла договориле о 72-часовном прекиду ватре. РСФ је саопштила да је циљ примирја да се „успоставе хуманитарни коридори, омогућавајући грађанима и становницима приступ основним ресурсима, здравственој заштити и сигурним зонама, уз евакуацију дипломатских мисија“.

Упркос прекиду ватре, 25. априла пријављена је јака артиљеријска ватра у Омдурману, где је рањено десетак људи након што је погођена болница. Борбе су настављене и у главном граду Картуму, као и у Генеини, Западни Дарфур, према локалним изворима.

Извештава се да је РСФ заузео град Вад Банда на Западном Кордофану, а сукоби су пријављени у затвору Порт Судан док је војска оптужила РСФ за напад на затворе.

Поред тога, СЗО је изразила узбуну због потенцијалних биолошких опасности након што је једна од зараћених страна, коју није идентификовала, преузела контролу над Националном лабораторијом за јавно здравље која је чувала патогене бројних смртоносних вируса.

РСФ је 26. априла саопштио да је преузео рафинерију нафте и електрану Гарри више од 70 километара северно од Картума. Пријављено је више сукоба у Западном Кордофану у Западном Дарфуру. Борбе су такође пријављене у Плавом Нилу.

САД, које су биле прва земља која је евакуисала своје дипломатско представништво из Судана, објавиле су истог дана да је други Американац погинуо у борбама.

И ал-Бурхан и Дагало владају Суданом као председник и потпредседник такозваног Сувереног савета од пуча у октобру 2021. Борба за власт између два моћна генерала могла би земљу одвести у дуготрајни грађански рат.

УКРАЈИНЦИ ПРИЗНАЛИ: Падом Бахмута фронт се распада, повлачићемо се до западних граница

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји