Најновије

УЗБУЊИВАЧ ОТКРИО БРИТАНСКУ КРВАВУ ТАЈНУ: Жртвовали на десетине живота својих сарадника

Свега пет посто авганистанских држављана који су затражили помоћ за напуштање земље у оквиру британске схеме након талибанског преузимања власти добило је помоћ - а неки су остали и убијени након пада Кабула, тврди узбуњивач који је био високи функционер у Форин офису, Комонвелту и Канцеларији за развој (ФЦДО) током "хаотичне евакуације".

Лондон (Фото: Pixabay. com)

Рафаел Маршал испричао је како је у једном тренутку био једина особа која је надзирала пристиглу електронску пошту, на коју су стизале молбе људи за помоћ. Владине јавне изјаве о нади да су се талибани променили нису биле у складу с информацијама које је он добијао.

Маршал је поднео оставку у септембру, а тврди и да је било "неадекватног особља" у кризном центру.

"Бирократија испред човечности"

Том Тугендат, председник Форин офиса који би требало да објави Маршалове писане доказе у уторак, рекао је да су неуспеси у евакуацији "издали наше пријатеље и савезнике и прокоцкали деценије напора Британије и НАТО".

Евакуацију је описао као "незаинтересованост, бирократију испред човечности", пренео је Index.hr.

Маршал је радио за тим који се бавио посебним случајевима Авганистанаца који су били у опасности због својих веза с Британијом, али који нису радили директно за британску владу.

"Талибани убили неке који су остали"

Он је проценио да се његовом тиму за евакуацију пријавило "75.000-150.000 људи", а да је "мање од пет одсто њих добило било какву помоћ". Маршал је указао да је "јасно да су неке од оних који су остали у међувремену убили талибани".

Рекао је да ни један члан тима који ради на овим случајевима није "проучавао Авганистан, није раније радио у Авганистану нити је имао детаљно знање о Авганистану".

Маршал је навео да су се нижи званичници "уплашили јер су од њих тражили да донесу стотине одлука о животу и смрти о којима нису знали ништа".

"Министар није разумео ситуацију"

Његове изјаве долазе у тренутку кад званичици ФЦДО и амбасадор у Авганистану сер Лори Бристоу у уторак треба да сведоче пред одбором.

Маршал тврди да тадашњи министар спољних послова Доминик Раб "није у потпуности разумео ситуацију", да је електронска пошта отварана, али да ништа није подузимано. Узбуњивач мисли да је "сврха тог система била да се премијеру и тадашњем министру спољних послова омогући да информишу заступнике да нема непрочитаних е-порука".

- Упечатљив је контраст између изјава владе Њеног Величанства о промењеним талибанима и великог броја веома веродостојних навода о тешким кршењима људских права које је влада примила путем е-поште - додао је.

"Озбиљне оптужбе"

Тугендат је рекао да су ове оптужбе "озбиљне и задиру у срж неуспеха вођства у авганистанској катастрофи, коју смо видели током ове истраге."

- Ови неуспеси су издали наше пријатеље и савезнике и прокоцкали су деценије британских и НАТО напора. Докази које смо чули говоре о нефункционалности унутар британског министарства спољних послова и значајним пропустима у напорима за евакуацију из Авганистана.

- Неки су евакуацију описали као успешну али ове тврдње упућују на сасвим другу причу - причу о недостатку интереса и бирократији испред човечности. Показало се да је то био прави тест вођства и ефикасности Форин офиса, са животима многих наших пријатеља и савезника са друге стране - додао је Тугендат.

Портпарол владе је истакао да је "особље владе Уједињеног Краљевства неуморно радило на евакуацији више од 15.000 људи из Авганистана у року од две недеље".

- Ово је била највећа мисија те врсте у генерацијама и друга највећа евакуација коју је спровела нека земља. Још увек радимо на томе да помогнемо другима да оду - рекао је он, пренео је Индекс.

Извор: Индекс/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји