Најновије

Ово руско оружје неће дозволити да НАТО мирно спава

Русија је објавила информације о још снажнијем оружју од америчких бомбардера Б-2, пише кинеска Сина. Чим ступи у службу, НАТО неће моћи мирно да спава, сигуран је аутор чланка.

Фото: РИА

Способност стратешког нуклеарног одвраћања је основна потреба коју војне силе морају имати. Овај потенцијал је директно повезан са међународним статусом великих сила.

Земље које немају стратешко нуклеарно одвраћање имају мало или нимало гласа на глобалном нивоу и не могу говорити наглас.

Тренутно у свету постоји осам земаља са нуклеарним оружјем, али само три земље имају „троструку“ способност нуклеарног одвраћања, а то су: Кина, САД и Русија.

Сада је Русија под огромним војним притиском НАТО-а, па је објавила информацију о оружју моћнијем од америчких стелт бомбардера Б-2, а када уђе у службу, НАТО неће моћи мирно да спава.

Стратешки бомбардер Б-2 се може назвати универзалним ваздушним оружјем. Цена авиона је злата вредна. Чак ни богате и моћне САД не могу да га приуште у већим количинама, тако да је број авиона у употреби веома ограничен.

Један срушени Б-2 може да доведе до тога да Пентагон буде у проблему месецима.

Ови бомбардери су невероватно скупи, али постоји разлог за њихову нечувену цену, а то је изузетна прикривеност и невидљивост.

Б-2 је учествовао у многим локалним ратовима, али га непријатељски радари никада нису открили. То је један од најбољих стратешких бомбардера на свету и кључно оружје америчке војске за нуклеарне нападе ваздух-ваздух. Истовремено, Русија уопште нема стелт бомбардер.

Руски стратешки бомбардер Ту-160, у извесном смислу, има исте функције као и Б-2, али је овај авион развијен још у Совјетском Савезу. Његова јединствена карактеристика је способност да савлада системе противваздушне одбране при надзвучним брзинама, али нема стелт карактеристике.

Истовремено, због континуираног развоја противваздушне ракетне технологије, суперзвучна брзина је све мање цењена.

А ако се брзине испод 5 маха користе за савладавање система противваздушне одбране, онда ће такво оружје лако пресрести и уништити савремени системи противваздушне одбране. Из тог разлога, руска војска није престала да покушава да развије стратешки стелт бомбардер како би побољшала своју способност нуклеарног одвраћања у ваздуху.

Стратешки стелт бомбардер ПАК ДА је кључ будућности руског ваздушног нуклеарног одвраћања. ПАК ДА је стратешки бомбардер нове генерације који развија руска војска.

У ствари, концепт авиона се појавио још 2008. године, али физички модел се није појавио до сада. Упркос томе, спољни свет никада није ослабио пажњу на ову летелицу, јер ће рођење овог бомбардера представљати озбиљну претњу за целокупну војну организацију НАТО-а.

Према информацијама које је објавила руска војска, овај бомбардер ће имати две главне карактеристике: прва је изузетна невидљивост, а друга је повећано оптерећење за ношење оружја.

Руска војска се нада да ће са ПАК ДА постићи исти ниво нуклеарног одвраћања из ваздуха као Сједињене Државе.

Дакле, пројекат овог бомбардера вероватно је усмерен и на амерички стратешки бомбардер Б-21. Руска војска је већ рекла да ће купити 100 ових бомбардера, а ови авиони ће користити плазма стелт технологију да апсорбују и расипају радарске таласе без промене облика летелице.

ПАК ДА ће такође моћи да носи крстареће ракете да ефикасно погађа циљеве који се налазе у Евроазији и Африци. Након допуне горива у ваздуху, моћи ће да иде на велике удаљености да би нанео прекоокеанске ударе.

Овај ловац ће моћи да обавља различите борбене мисије и користиће се не само у борбеним сукобима великих размера, већ с обзиром на ограничене економске услове Русије, овај бомбардер би такође требало да буде у стању да изводи конвенционално бомбардовање у локалним сукобима.

Може да полети у неконвенционалним условима, укључујући полетање са путева, теренских аеродрома и кратких писта. У смислу концепта, ово је заиста изузетан авион.

Дописници Спутњика снимили су у Соледару како руски јуришни авиони Су-25 извршавају борбене задатке на изузетно малим висинама. Снимак можете погледати ОВДЕ.

Извор: Ji Long, Defense Watch (Sina), Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји