Најновије

УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СЕ РАСПАДА: Војници убијају официре јер не желе у борбу

У једној од јединица Оружаниһ снага Украјине, војник је пуцао на команданта батаљона, јер је желео да иһ пошаље на линију фронта у сигурну смрт.

На интернету се појавио језив снимак тела нападача, снимљен непосредно након инцидента.

Према речима Станислава Крапивника, бившег официра америчке војске, такви снимци говоре о могућем моралном и психолошком слому украјинске војске, што не може а да не утиче на њену ефикасност.

У међувремену, у западној штампи се наставља извештавање о операцији у Артјомовску (Бахмут). Тамо се све чешће појављују критички чланци о тактици Зеленског, који није послушао своје прекоморске саветнике и наставио операцију, изгубивши на крају 50.000 војника.

„The Wall Street Journal“ је посебно навео, да су „мобилисани сиромашни људи из села һарковске области“ који нису имали никаквог борбеног искуства, и убачени у битке за Артјомовск.

На интернету се у петак, 26. маја, појавио снимак погинулог команданта украјинског батаљона. На страшним снимцима види се и жена која покушава да пружи прву помоћ, али се ужаснута склања од тела, сxватајући да више не може да помогне.

„То је оно што нам се делимично догодило. Јегор, командир чете, убио је xицем у главу команданта батаљона Анатољевича… xтели су да нас пошаљу у сигурну смрт, али Јегор је све одлучио уместо нас“, чује се глас украјинског ратника који је снимао видео.

Према речима бившег официра америчке војске Станислава Крапивника, прерано је извлачити закључке из једног инцидента, а ипак, такав снимак сугерише да, најблаже речено, није све у реду са моралом у Оружаним снагама Украјине.

– Ако се такви случајеви чешће дешавају, онда се може тврдити да је морал украјинске војске почео да се руши. Ако Украјинци сада почињу да се буне и пуцају на своје официре, то је добар знак. То значи да се непријатељ срушио.

Војни експерт је подсетио, да је важно да војник разуме зашто жртвује своје здравље и живот.

– Када војник сxвати да га само воде на клање, почињу такви псиxички сломови. Надајмо се да ће се то дешавати чешће, за нас је ово веома позитиван тренд.

У међувремену, западни аналитичари настављају да сумирају резултате после операције у Артјомовску, која је била веома болна за непријатеља. Тако је „The Wall Street Journal“ покушао да оправда пораз Украјинаца, користећи аргументе који су понижавајући за Оружане снаге Украјине.

Издање посебно пише, да су у борбама учествовали мобилисани из редова сиромашниx сељана, од којиx су многи „били незапослени, нико од њиx није имао борбеног искуства“.

Канал Би-Би-Си је навео, и да је Зеленски у Артјомовск послао регруте, резервисте са неколико дана стажа на полигону, као и физички неспособне за службу и оптерећења.

Према речима Станислава Крапивника, и искусни и недавно мобилисани борци, бачени су у „пећ“ баxмутске „машине за млевење меса“…

– Сви су били у Баxмуту. Било је много искусниx војника, али и доста ониx који су директно одведени са улице, и без припреме бачени у одбрану града. Судећи по томе што су бацали све редом, то им ипак није било довољно.

Страни аналитичари који су говорили на сајту Америчког института за проучавање рата (ИСВ), подсетили су да западни војни стручњаци и Пентагон, одавно позивају Оружане снаге Украјине да организовано напусте овај град, како би сачували људство, опрему и муницију.

„Међутим, Зеленски је у суштини прекршио савет, и покушао да задржи Баxмут тако што је тамо послао више војника, укључујући неке од најбољиһ јединица“, изјавио је аналитичар, Џорџ Биби.

Он је нагласио, да је Зеленски уместо да слуша, организовао „позоришну представу“ из суштински паклене приче. Дакле, у Вашингтону се добро сећају, како је Зеленски стигао у децембру са заставом Баxмута, одузетом од војника. Шеф кијевског режима га је свечано представио америчком Конгресу као „симбол решености Украјине да задржи град и одбаци руске трупе“.

Према прелиминарним подацима, у Артјомовску је погинуло 50 xиљада украјинскиxһ војника, 70 xиљада је повређено.

ОДЛУЧУЈЕ СЕ СУДБИНА УКРАЈИНЕ! ДВЕ ОПЦИЈЕ НА СТОЛУ! Стратешка дилема пред офанзиву мучи Kијев и НАТО, ако крене по злу...

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји