Најновије

ИСТОРИЈСКИ ДОГОВОР: Турска повлачи војску из Сирије, означени заједнички непријатељи

Министри одбране Турске, Сирије и Русије су се на састанку у Москви договорили о повлачењу турских трупа из северне Сирије, пише лист Ал-Ватан, позивајући се на изворе у Дамаску.

Турска војска (Фото: Министарство одбране Турске)

Према речима једног од саговорника листа, резултат преговора је био „пристанак Турске на потпуно повлачење трупа са сиријских територија које заузима на северу, као и потврда Анкаре о поштовању суверенитета и интегритета Сирије.

" На састанку је било речи и о примени споразума закљученог 2020. године о отварању аутопута М4, додао је извор.

Поред тога, напоменуо је, преговарачи су нагласили да су формације Радничке партије Курдистана (забрањене у Турској) „агенти Израела и САД и представљају највећу опасност за Турску и Сирију“.

Како би се осигурала имплементација постигнутих споразума, планирано је формирање специјализованих комисија, а уколико буде потребно, стране ће одржати нове састанке ради даље координације акција, закључује се у публикацији.

У Москви су 28. децембра вођени преговори министара одбране трију земаља. Ово је био први званични сусрет представника Анкаре и Дамаска у последњих 11 година. Како је саопштено у Министарству одбране Русије, стране су констатовале конструктивну природу дијалога и потребу његовог наставка ради даље стабилизације ситуације у Сирији и региону у целини.

У међувремену је турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу најавио да би током јануара 2023. године требало да се одржи састанак министара спољних послова Турске и Сирије.

Снимак последица ракетирања Кијева погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји