Најновије

Русија поручила Америци: У нуклеарном рату имамо две опције – или да победимо, или да не изгубимо

Сједињене Америчке Државе дуги низ година уништавају међународни систем осигуравања безбедности у свету у циљу стицања једностраних предности, изјавио је посланик Државне думе Русије Олег Морозов за Спутњик.

Печурка (Фото: Јутјуб)

Он се осврнуо на последњу одлуку Вашингтона који је саопштио да САД од 1. јуна престају да предају информације Русији о статусу и локацији свог стратешког наоружања које потпада под Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).

„Не остављају нам избора. Ако не желе да сачувају заједнички штит, треба оштрити мач. Хиперсонично оружје, нуклеарни мотори, прецизност и беспрекорност – то су компоненте нашег мача. Имамо само две опције ако почне нуклеарни рат: да победимо или да не изгубимо. Американци треба то добро да утуве у главу“, рекао је Морозов.

Члан Међународног комитета Савета федерације Русије Сергеј Цеков слаже се да ће се одлука Вашингтона негативно одразити на глобалну безбедност.

„То је лоше за глобалну безбедност, за Америку, Русију, Европу“, оценио је Цеков, истакавши да је Русија увек поштовала све договоре, а да су их кршили Американци.

Став Москве остаје непромењен

Руска амбасада у Вашингтону саопштила је да је Москва узела у обзир контрамере које су САД најавиле у контексту СТАРТ-а.

„Међутим, оне ни на који начин неће утицати на став Русије. Постоји само један начин да се договор обнови, и добро је познат колегама. Вашингтон треба да одустане од непријатељске политике и намере да Русији нанесе ‘стратешки пораз'“, саопштено је из руске амбасаде.

Такође се наводи да оптужбе Стејт департмента на рачун Русије о кршењу споразума „немају ништа заједничко са правим разлозима кризе у вези са СТАРТ-ом“.

Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега. Он је нагласио да пре него што се поново покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума руска страна треба да разуме како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије. Путин је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.

Упад пољских војника у Русију погледајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји