Најновије

''ВАГНЕРОВЦИ'' ГЛАВНА ТЕМА ДИПЛОМАТСКОГ СУКОБА: Француска припретила Русији

Министар спољних послова Француске Жан-Ив Ле Дриан рекао је свом руском колеги Сергеју Лаврову о могућим последицама ако се приватна војна компанија Вагнер пошаље у Мали, наводи се у саопштењу француског министарства. Москва је већ изјавила да у Малију нема руских војника.

Вагнеровац (Фото: Јутјуб)

Министри спољних послова Русије и Француске састали су се у четвртак на маргинама 76. заседања Генералне скупштине УН.

„Што се тиче теме Мали, министар (Ле Дриан, - прим. ред.) упозорио је свог руског колегу на озбиљне последице умешаности групе Вагнер у ову земљу“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Француске након министарског састанка .

Кремљ је раније изјавио да нема представника руских оружаних снага на територији Малија.

На питање да ли је министар одбране Малија током посете Русији покренуо питање војне помоћи, прес -секретар руског председника Дмитриј Песков одговорио је да Москва одржава контакте, укључујући и оне преко војске, са многим земљама,међу којима су и државе афричког континента .

Песков је коментарисао извештаје у западним медијима, који се позивају се на анонимне изворе и тврде да су власти Малија наводно биле у контакту са приватном војном компанијом Вагнер.

Мали је дом Мултидимензионалне интегрисане стабилизационе мисије Уједињених нација у Малију (MINUSMA), основане резолуцијом Савета безбедности од 25. априла 2013. Она је одговорна за заштиту цивила, поштивање људских права и стварање услова за пружање хуманитарне помоћи.

У децембру 2012. године, Савет безбедности УН одобрио је улазак у Мали 3,3 хиљаде војника мисије афричких земаља (АФИСМА).

Европска унија је 2013. године послала мисију за обуку (EUTM Mali) у ову државу, чија је сврха обука јединица војске Малија и пружање савета.

Шта је Северна Кореја поручила Америци, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји