Најновије

Подморница ''Белгород'' отвара нови фронт у Хладном рату (ВИДЕО)

Руска нуклеарна подморница специјалне намене ''Белгород'' могла би да постави сцену за нови Хладни рат у океанима, пише CNN.

Подморница (Фото: Јутјуб)

„Ако '’Белгород'’ може успешно да прошири могућности руске флоте, онда ће то утрти пут за расплет Хладног рата у дубинама океана у наредној деценији...“, наводи се у чланку.

Према извештају Конгресне истраживачке службе који је цитирао аналитичар, руска подморница ће моћи да носи до осам стратешких нуклеарних подморница Посејдон.

„Оне су створене да узврате непријатељу у случају нуклеарног удара на Русију и могу да испоруче бојеве главе снаге од неколико мегатона, изазивајући огромне радиоактивне таласе који ће приобалне градове САД учинити деценијама ненастањивим“, додаје се у чланку.

Раније је предузеће Севмаш саопштило да је подморница '’Белгород'’ предата руској морнарици.

Припада пројекту 949А Антеј (аналог Курска), који је специјално за систем Посејдон редизајниран у пројекат 09852. Подморница је поринута у априлу 2019. године.

Редовни носач Посејдона биће нуклеарна подморница Хабаровск, али су све карактеристике ове подморнице класификоване.

Развој Посејдона први је најавио председник Владимир Путин у обраћању Савету федерације 2018. Према његовим речима, такви дронови могу да буду опремљени и конвенционалним и нуклеарним оружјем, што ће им омогућити да гађају различите циљеве, укључујући групе носача авиона, обалска утврђења и инфраструктуру.

О доласку иранских дронова у Русију прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји