Најновије

РУСИЈА ПРЕВЕЗЛА ОРУЖЈЕ КРОЗ БОСФОР: Вашингтон приметио, Анкара ћути

Крајем јула у Русију је из Сирије стигао трговачки брод Спарта II, који је вероватно превозио војну опрему кроз турски мореуз Босфор, pi[e Blumberg.

Босфор (Фото: РИА Новости)

Извори агенције у америчкој влади указали су да Вашингтон полази од чињенице да Русија користи трговачке бродове за транспорт војних залиха преко Црног мора. Европски обавештајци долазе до сличних закључака. „Спарта II“ је стигла у Новоросијск из сиријске луке Тартус. На броду је било најмање 11 комада војне опреме.

Представник америчког Стејт департмента упутио је упит о овом питању турској влади. Турски званичник упознат са ситуацијом рекао је за агенцију да се трговачки бродови прегледају само ако се сумња да су учинили прекршај. Представник Беле куће одбио је да коментарише да ли су САД разговарале о ситуацији са турским званичницима.

САД и Европска унија сматрају да је Русија више пута користила трговачке бродове за транспорт војне опреме преко Црног мора, заобилазећи забрану проласка ратних бродова кроз Босфор и Дарданеле, коју је Турска увела након почетка специјалне операције у Украјина.

О Путиновим пријатељима у НАТО пакту прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube