Најновије

ОВО СЕ ДО САДА НИЈЕ ДОГОДИЛО У ИСТОРИЈИ РАТОВАЊА: Премијера у Нагорно-Карабаху

Сукоб у Арцаху (Нагорно-Карабаху) кључа већ тридесет година и последњих дана деценијске тензије долазе до свог врхунца.

Нагорно-Карабах (Фото: Министарство одбране Азербејџана)

Пише: Миодраг Миликић

Поново је експлодирао сукоб између Јерменије и Азербејџана, броје се погинули на обе стране, наоружање руске производње се користи на обе стране фронта, јер су обе земље купиле исто од Русије, а у све то се укључује веома битан фактор – Турска са својим тешким наоружањем купљеним од САД.

Уласком Турске у рат у Нагорно-Карабаху почиње судар две највеће наменске индустрије на свету, руске и америчке, с тим да Русија и САД саме не учествују у том сукобу, тј. не учествују директно.

У досадашњим ратним дејствима од 1945. године до данашњег дана није забележен директан сукоб тешког наоружања из САД и Русије/СССР. Углавном је коришћено пешадијско наоружање, као нпр. у Вијетнаму, Авганистану, Ираку или Сирији. Овај пут се директно сукобљавају руски и амерички ПВО и ракетни системи, борбени авиони, артиљеријска оруђа, дронови, итд. На питање чије је оружје боље и ефикасније до сада смо имали само теоретисања и нагађања. Сада имамо прилику да упоредимо ефикасност америчког и Руског наоружања у директном сукобу.

Први пример директног сукоба две наменске индустрије је обарање јерменског ловца Су-25 (руске производње) од стране турског ловца F-16 (америчке производње). Званични Анкара и Баку су демантовали ову вест, док у јерменским и руским медијима тврде да је јерменски авион стварно оборен.

Што се тиче ПВО система, С-300 јерменских оружаних снага се добро показао у одбрани од азербејџанског ракетног напада на јерменску територију.

У случају да Анкара пошаље своје трупе како би заштитили своје азербејџанске савезнике, у рат ће ући америчко наоружање, које ће ударити на производе руске наменске индустрије. У том случају ћемо имати премијеру директног сукоба достигнућа два најмоћнија произвођача оружја на свету.

О тестирању дронова у Карабаху прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube