Најновије

ТУРЦИ ХОЋЕ ДА ПРАВЕ С-400: Анкара условљава још једну куповину руских ПВО система, Москва не жели да открије све тајне овог система

За Турску је важно не само да има системе С-400 него да их убудуће сама производи, изјавио је Исмаил Демир, председник Управе војне индустрије ове земље.

С 400 (Фото: РИА)

Он је објаснио да ће Анкара купити још система С-400 само под условом да јој Русија да и технологију како би заједно могли да их производе.

На почетку преговора са Турцима Руси су говорили о могућности само једног дела заједничке производње, дакле не целог система С-400. Јасно је да Руси не желе да одају све тајне како је направљен "мозак" овог система. У Москви су убеђени да Турска није способна да без руске помоћи сама направи најважније делове и ракету за С-400.

У време док је руководство у Вашингтону правило притисак на председника Ердогана да одустане од куповине С-400, министар спољних послова Турске Мевљут Чавушоглу је отворено казао да ће их набављати од Русије све док не буду могли да их сами производе. Он је подсетио да је Турска хтела да купи амерички "Патриот" али није успела.

- Турци су купили С-400 како би се уверили колико је он ефикасан. Схватили су колико је он поуздан и да бољег ПВО система нема. Међутим, главне тајне производње им нисмо открили - каже пензионисани генерал-лајтнант Ајтеч Бижев, бивши заменик команданта руских Војно-ваздушних снага за питања заједничког система ПВО Заједнице независних држава (бивших совјетских република).

Генерал Бижев тврди да не прети никаква опасност националним интересима Русији од тога што сада и Турска има њене системе С-400. Исти је случај и са Кином која је купила руске С-400.

Уговор о купопродаји С-400 Русија и Турска су потписале у децембру 2017. То је био највећи уговор Русије са једном чланицом НАТО. Четири дивизиона С-400 Турска је купила за две и по милијарде долара од чега је 55 одсто на руски повољни кредит. То је потврдио генерални директор државне корпорације "Ростех" Сергеј Чемезов.

Систем С-400 који је примљен у наоружање руске армије 2007. године намењен је за обарање савремених летелица укључујући и оне који лете хиперсоничном брзином. Домет С-400 је 400 километара, а тактичко-балистичке ракете на удаљености до 60 километара. Тај систем користи радар домета 600 километара.Важно је и то да ракете које је користио С-400 могу да обарају и циљеве који лете на висини од само - пет метара.

Демир под санкцијама

Од 14. децембра прошле године председник Управе војне индустрије Турске Исмаил Демир је под санкцијама САД. Његови рачуни у САД су блокирани као и свака друга имовина. Исто се односи и на круг његових најближих сарадника. "Циљ Турске је да има самосталну војну индустрију и било какве санкције неће променити моју позицију", казао је Исмаил Демир. Он је истакао да су купљени системи С-400 већ спремни за употребу.

Самарџић каже да је Вашингтонски споразум Вучићев поклон Албанцима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји