Најновије

РУСИЈА ИЗАШЛА ИЗ УГОВОРА О ОТВОРЕНОМ НЕБУ! Равнотежа интереса је поремећена

Русија започиње процедуру повлачења из Уговора о отвореном небу.

Отворено небо (Фото: Министарство одбране Русије)

Ово се наводи у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Уговор којим се предвиђају слободни летови ненаоружаних извиђачких летелица преко територија земаља потписница на снази је од 1992. године.

У мају 2020. године председник Доналд Трамп објавио је да се Сједињене Државе повлаче из овог Уговора; формално се повлачење догодило 22. новембра.

Вашингтону није било драго што је Москва наводно користила забрањену фотографску опрему у својим авионима за осматрање, мада су стручњаци ове оптужбе назвали неправедним, али заправо је америчка страна само тражила разлог за демарш.

„22. новембра 2020. Сједињене Америчке Државе Америке иступиле су из Уговора о отвореном небу под измишљеним изговором. Дакле, равнотежа интереса држава учесница, постигнута закључењем Уговора, била је знатно поремећена, нанета је озбиљна штета њеном деловању, а улога Уговора као инструмента јачања поверења и сигурности била је нарушена.

Руска страна је изнела конкретне предлоге који одговарају основним одредбама Уговора да би се одржала његова одрживост у новим условима. Са жаљењем констатујемо да нису добили подршку америчких савезника.

Због недостатка напретка у уклањању препрека за наставак функционисања Уговора под новим условима, руско Министарство спољних послова је овлашћено да објави почетак домаћих процедура за повлачење Руске Федерације из Уговора о отвореном небу. По завршетку, депозитарима ће бити послато обавештење “, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Да ли је Трамп имао везе са Русијом током предизборне кампање, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube