Најновије

ПРОЈЕКАТ „АРГУМЕНТ“: Руси праве невидиљиви млазни ударни дрон са обрнутом геометријом крила (ФОТО)

Руски војноиндустријски комплекс планира да на бази лаког млазног школског авиона СР-10 направи нову ударну беспилотну летелицу. Цео пројекат је добио име АР-10 „Аргумент“. То ће бити подзвучна борбена летелица, која ће по свему судећи бити „стелтна“ а захваљујући специфичном дизајну могла би да постане најманеварбилнија беспилотна летелица на свету.

Илустрација (Фото: ru-live.ru)

Судећи према објављеном дизајну,  нова беспилотна летелица ће у великој мери личити на овај авион. Наравно, перспективна беспилотна летелица ће као и код свог „инспиративног“ претходника има обрнуту геометрију крила.

АР-10 „Аргумент“ ће поседовати специјалне одсеке унутар трупа у којима ће се моћи сместити различити типови савременог високопрецизног наоружања. Судећи према фотографијама „Аргумент“ ће бити у стању да у унутрашњем „бомбалуку“ носи савремене пројектиле класе ваздух-земља „Гром-1“ (ракета) или „Гром-2“ (планирајућа бомба велике разорне снаге).Из овог произилази да ће се највероватније радити о ударној беспилотној летелици са „стелтним“ карактеристикама.

Што се тиче његових димензија претпоставља се да ће дужина беспилотне летелице достизати 9,7 метара. Распон крила ће јој бити 8,4 метра, а висина 5,4 метара.Максимална тежина при полетању ће износити 3,850 кг, а 2,430 кг на слетању. Беспилотна летелица ће моћи да понесе до 680 кг убојног терета. 

Што се тиче брзинских карактеристика АР-10 ће на висини од 6 хиљада метара моћи да достигне максималну брзину од 910 км/ч. Крстарећа брзина лета ће износити 800 км/ч. Плафон летелице је ограничен на 11,500 метара.

Са допунским резервоарима који ће моћи да се каће на труп летелице, АР-10 ће моћи да оствари долет од 2,100 км. Максимални радијус дејства је процењен 910 км.  Оквирно, трајање континуираног лета износиће 6 часова.

Овом приликом подсећамо читаоце  да је школски авион СР-10 извршио своје прво полетање 2015.године. У међувремену је од стране ваздухопловних специјалиста оцењен високом оценом.

У Русији се у овом моменту производи неколико типова беспилотних летелица за класичну борбену употребу. Једна од њих је и „Орион“. Њена експортна верзија је приказана на Међунардоном војно-техничком сајму IDEX 2021 у Абу Дабију. Ова летелица се тренутно тестира у Сирији где пролази фазу примене у реалним ситуацијама.

Како су Руси спржили џихадисте погледајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји