Најновије

ТРЕСЕ СЕ АРКТИК ОД ПУТИНОВОГ ПРОЈЕКТИЛА СУДЊЕГ ДАНА: У трену у пепео претвара град величине Њујорка (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин дао је зелено светло за тестирање најмоћнијег пројектила данашњице - нуклеарног торпеда "Посејдон 2М39", који запад назива оружјем судњег дана јер се креће под водом, невидљиво је за радаре, нема људску посаду, погоњено је нуклеарним реактором и има домет до 10.000 километара.

Илустрација (Фото: РИА)

Амерички Си Ен Ен дао је опсежну анализу тог оружја исказавши забринутост због тестирања које је дошло много пре него што је Запад очекивао, а које се спроводи на Арктику у склопу масовних војних вежби оружаних снага Руске Федерације.

Милитаризација најхладније тачке на Земљи, коју спроводи Русија, додатно забрињава Америку и њене савезнике, будући да Путина оптужују да у арктичком појасу покушава да искористи и друге предности, попут приступа нафтним резервама, иако, како тврде, на ту територију право полажу и друге земље.

"Посејдон 2М39" изгледа као мала подморница, а може да буде искоришћен против копнених војних база и поморских станица.

- У питању је једно од најопаснијих оружја које се тренутно развија и једно које је најтеже разумети - написао је још 2019. Ејч Ај Сјутон за магазин Форбс, не слутећи да ће само две године касније "Посејдон 2М39" већ бити на корак од употребе.

Такође, у једној од ранијих анализа речено је како је "Путинов убица" дизајниран тако да разара и обалске градове и то са нуклеарним бојевим главама од два мегатона, што значи 133 пута снажнијим од бомбе бачене на Хирошиму. Верује се како би од само од једног пројектила који носи "Посејдон" град величине Њујорка нестао у трену.

Очекује се да ће "Посејдона" носити два пловила - пројекат 09852 подморница Белгород класе Оскар и пројекат 09851 Кабаровск подморница. Очекује се да ће оружје моћи да се лансира даљински, али и да буде "навијено" тако да чека у води колико год је неопходно до самог лансирања.

Према спекулацијама, Руси су за прва тестирања "Посејдона" користили пловило "Звездочка", које има и карактеристике ледоломца.

Русија се спрема за инвазију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји