Најновије

УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ: Прогноза ваздушних битака између Русије и Украјине

Аналитичари америчког магазина Форбс предвидели су исход ваздушне битке између руских Ваздушно-космичких снага (ВКС) и Ратног ваздухопловства Украјине.

Украјински авиони (Фото: Министарство одбране Украјине)

Украјинско ратно ваздухопловство није добило нове борбене авионе још од 1991. године. Након распада СССР, стотине ловаца, бомбардера, јуришних авиона, хеликоптера и других ваздухоплова остало је у земљи. Али већина ове опреме је распродата или отписана. Према томе, сада украјинско ваздухопловство има само 125 борбених авиона, пише Форбс.

„Украјинском ваздухопловству није на располагању ниједан авион који би имао мање од 30 година. Многе борбене јединице су старије од 40 година, а неке су прешле 50-годишњу границу “, кажу аналитичари.

Стручњаци Форбса верују да Украјина има само један излаз - да од САД купи старе ловце F-15, танкере Boeing KC-135 и авионе за рано упозоравање Е-2. Независни ваздухопловни стручњак Том Купер верује да САД могу Украјини бесплатно да обезбеде F-15, али ће сам трансфер бити праћен великим трошковима.

Ponovno opremawe украјинског ваздухопловства захтеваће преквалификацију целокупног особља и потпуно реструктурирање инфраструктуре. Испорука авиона и њихово поновно активирање трајаће доста времнае. Потпуни прелазак на амерички модел могао би потрајати деценијама и коштати Кијев милијарде долара. Украјина нема толики новац.

Ако се догоди велика ваздушна битка између Руске Федерације и Украјине, резултат сукоба чак и са америчким авионима неће ићи у корист украјинске војске, кажу стручњаци.

„Сада замислимо да би украјинска влада могла некако приуштити куповину 125 модерних борбених авиона. Ни најновије борбене јединице неће дуго издржати у пуној конфронтацији са Русијом, која тренутно држи око 500 борбених авиона у близини граница са Украјином“, нагласио је Форбс.

Лист подсећа да су руски ПВО системи великог домета способни да гађају украјинске авионе већ током њиховог полетања. Стога, у овој фази нема смисла да Украјина улаже у куповину ловаца. Као алтернативу, Кијев се може ослонити на земаљске системе ПВО и беспилотне летелице, сматра аутор материјала.

Раније је објављено да је Украјина најавила прикупљање јединица територијалне одбране, али испоставило се да због недостатка техничких средстава и особља оне постоје само на папиру. Понуда таквих јединица оставља много жељеног. Војници се жале на неисправну војну опрему, па чак и пешадијско оружје, које, према њиховим речима, има трагове квара и поправке.

Из којих праваца Русија може бити нападнута, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји