Најновије

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ПЛАН ЗА ЗАУЗИМАЊЕ ДОЊЕЦКА: Сакашвили открио детаље

Бивши председник Грузије и председник Извршног комитета Националног савета за реформе Украјине Михаил Сакашвили у интервјуу за ТВ-канал Украјина-24 говорио је о америчком плану заузимања Доњецка за време борби у Донбасу, који је развијен бившег шефа ЦИА и бившег шефа америчке Централне команде Дејвида Петреуса, пишу РИА Новости.

Украјинска војска (Фото: Јутјуб)

Политичар тврди да је Петреус развио план заузимања Доњецка и позвао украјинске власти да нападну град. Према његовим речима, било је то 2014. године.

'’Генерал Петреус <...> ми је тада послао дугачак СМС, био сам на северу Њујорка, на некаквом одмору. Каже: „А, Б, Ц, Д, Д“ - записано је тачке зашто је сада добро време за одлазак у Доњецк'’, рекао је Сакашвили.

Порошенкова реакција

Михаил Сакашвили такође тврди да је бившег председника Петра Порошенка обавестио о плану америчког генерала, али он на њега није реаговао ни на који начин. У телефонском разговору са бившим шефом државе, покушао је да разговара са њим о предлогу америчке војске, али Порошенко је разговор окренуо на другу тему.

'’Барем назовите, заинтересујте се, позовите ову особу, саслушајте његово мишљење. То бих бар урадио'’, казао је тада Порошенку Сакашвили.

Велика Украјина

У истом интервјуу, Сакашвили је изразио наду да ће се територија „Велике Украјине“ проширити на Кавказ. Приметио је да Кијев "мање-више" има проблема са суседним државама, али да је Грузија најближа земља. У исто време, приметио је политичар, и Тбилиси је у сличном положају.

'’Стога се радујемо тренутку када ће се остварити оно што је записано у химни украјинских националиста - „од Сјана до Кавказа - велика Украјина“. Па, оставићемо Сјан на миру, али што се тиче Кавказа, слажем се'’, изјавио је бивши грузијски лидер.

Сакашвилијев пут у Украјини

Сакашвили је у украјинску политику ушао у пролеће 2015. године, када га је тадашњи председник Украјине Петро Порошенко именовао за гувернера Одеске области. Међутим, у новембру 2016. Порошенко је отпустио Сакашвилија, тврдећи да је знатно погоршао економске перформансе региона. Крајем јула 2017. Сакашвили је лишен украјинског држављанства и депортован у Пољску. Након доласка Зеленског на место председника, Сакашвилију је враћено украјинско држављанство и вратио се у земљу.

Зеленски је понудио Сакашвилију да заузме место потпредседника владе за реформе. Ово је наишло на оштре критике грузијских власти: у својој домовини, бивши председник оптужен је за низ злочина. Касније су се појавиле информације да његова кандидатура није имала довољно гласова у Врховној ради. Као резултат тога, бивши председник Грузије био је на челу извршног одбора Националног савета за реформе.

Тада је Сакашвили изразио захвалност Украјини која га је примила и објавио намеру да се врати у Грузију, где је осуђен у одсуству и налази се на потерници. Сакашвили је нагласио да је током последњих седам година стекао довољно искуства и знања да „боље служи својој земљи и избегне грешке“.

Односи Кијева и Тбилисија

Због ситуације око Сакашвилија дошло је до захлађења у односима између Украјине и Грузије. Након именовања од стране Зеленског за шефа извршног одбора Националног савета за реформе у мају 2020. године, Грузија је опозвала свог амбасадора у Кијеву на консултације. Априла 2021. године, дипломата се вратио у украјинску престоницу након телефонских разговора лидера две земље.

У јуну је председница Грузије Саломе Зурабишвили најавила нормализацију односа са Украјином. Према њеним речима, интеракција две земље заснива се на „вековном пријатељству“ и узајамној подршци суверенитета и територијалног интегритета, те ће се стога пре или касније вратити у нормалу.

Зурабишвили је безбедност у Црном мору и сајбер простор назвала обећавајућим областима сарадње две земље на путу интеграције у Европску унију (ЕУ). Такође је нагласила да је заједнички задатак двеју земаља да "деокупирају" своје територије, а у том правцу земље такође планирају да успоставе сарадњу.

'’Не постоји алтернатива путу европских интеграција. Ово је једна озбиљна перспектива за наше земље и на том путу смо постигли велики напредак'’, изјавила је председница Грузије.

О крају рата у Нагорно-Карабаху прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји