Најновије

РУСИ РАЗВАЉУЈУ ЏИХАДИСТЕ ПО СИРИЈИ: Настављају жестоки крсташки рат, газе их редовно

Ваздушно-космичке снаге Русије (ВКС) настављају свој ваздушни крсташки рат над Великим Идлибом и централном Сиријом. Првог септембра, као прекретницу врло активног месеца, седам ратних авиона ВКС извело је више од 25 ваздушних напада на ћелије ИД у широком централном региону Сирије.

Руски авиони (Фото: РИА)

Према Сиријској опсерваторији за људска права (СОХР) са седиштем у Лондону, ваздушни напади погодили су утврђена скровишта терористичке групе у троуглу Хама-Алепо-Рака. Према недавном извештају СОХР-а, више од 550 руских ваздушних напада погодило је ћелије ИД у централној Сирији прошлог августа. У ваздушним нападима погинуло је девет терориста, а рањено 20.

Други правац ваздушних напада је Велики Идлиб. Потребни су напори да се обузда владар Идлиба Хаџат Тахрир ал-Шам (ХТШ), јер је 1. септембра у граду Јурин, на северозападу земље, под контролом владе, убијена шестогодишња девојчица.

Јурин је један од неколико градова под контролом владе око Великог Идлиба које су гранатирали ХТШ и његови савезници. Према Сиријској опсерваторији за људска права (СОХР) са седиштем у Лондону, милитанти су испалили више од 50 граната и ракета на ове градове.

Само неколико сати раније, увече 31. августа, стара мина експлодирала је у области под контролом милитаната у сиријском Идлибу. У експлозији су погинули мушкарац и његово дете, док је друго дете повређено. Стална ескалација у региону спречава било какво разминирање или друге безбедносне процедуре, приморавајући цивиле да свакодневно ризикују животе.

Уместо да примењују прекид ватре и помажу локалном становништву, оружане снаге Турске воде сопствени рат и директно подржавају милитантне групе повезане са Ал-Каидом на северу Сирије.

Дана 30. августа, турска војска и милитанти које подржава гранатирали су подручје око избегличког кампа северно од града Ајн Исе, као и оближње село Муалак. Наводно су гађана и села Калидија, Хошан, Малек, као и оближњи аутопут М4.

31. августа, турска беспилотна летелица ударила је у контролни пункт курдских снага у граду Ајн Иса. Град је стратешки важан као веза између самоуправних регија Еуфрат и Чизире. Град је редовно на мети снага Турске и милитаната.

Нема очигледног краја на видику бескрајних борби између такозване "умерене опозиције" Великог Идлиба са Сиријском арапском армијом (САА) и руским ВКС у једном смеру, и сталних борби снага Анкаре и милитаната које подржава против Курда у другом. Северна Сирија је и даље нестабилна и хаотична као и увек, са различитим нивоима ескалације.

Талибани направили конвој од америчких оклопних возила а онда су побуњеници активирали руски Т-62М. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји