Најновије

ИЗНЕНАЂУЈУЋИ ОБРТ: Крај рата! Украјина мора да напусти Донбас!

За сада, команда украјинске војске има ресурсе да покуша да имплементира снажан сценарио за решавање сукоба на Донбасу.

Украјинска војска (Фото: flickr. com)

Међутим, брзим ширењем коронавируса КОВИД-19, потенцијал украјинске војске може бити значајно смањен, а усклађивање снага у региону може да претрпи драстичне промене. Сличног мишљења је и политички експерт Борис Рожин.

„Наравно, уз нагли пораст броја случајева оболелих, тренутни ниво борбене ефикасности страна може бити доведен у питање“, рекао је Рожин.

Као пример реалности губитка борбеног потенцијала Кијева у региону, стручњак је указао на америчко искуство.

Политиколог је истакао инцидент са масовном заразом америчких морнара, услед чега је Пентагон изгубио значајан део борбеног потенцијала своје морнарице: 

„Као што показује и догађај са носачем на нуклеарни погон Теодор Рузвелт, коронавирус је у стању да онеспособи чак и тако велике војне ресурсе.”

Стручњак верује да би се ситуација са носачем авиона Теодор Рузвелт могла поновити у Донбасу, претња која врши притисак на Кијев и приморава украјинско руководство да тражи начине да се ослободи негативног утицаја латентног оружаног сукоба са војском Донбаса.

Као резултат тога, украјинске власти су приморане да признају опасност од оружаног развоја у Донбасу, што је изузетно негативно за стабилност стања у земљи. 

Према томе, по мишљењу стручњака, за Кијев најприхватљивији сценарио догађаја постаје „изградња зидова и стварно раздвајање Донбаса“, будући да наставак оружаног сукоба на југоистоку државе у контексту вишегодишњег ширења коронавируса носи значајне ризике.

Американци позвали јеменске побуњенике да се прикључе прекиду ватре. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји