Најновије

УКРАЈИНА ИСКОРИСТИЛА ИЗОЛАЦИЈУ: Русији објављен рат?!

Министарство иностраних послова Украјине одлучило је да паметно искористи изолацију, па се посветило исправљању текстова на „Википедији“. Реч је о текстовима који се баве темама важним за Кијев, као што су Крим, Донбас и НАТО, пише руски „Взгљад“.

Крим (Фото: РИА)

Украјинска верзија „Википедије“ наводи да је било пет руско-украјинских ратова, укључујући сукоб у Донбасу. Списак је допуњен с још два совјетско-украјинска сукоба.

Шести руско-украјински рат

Заоштравање сукоба на „Википедији“ повезано се је с повећањем броја чланака, пре свега оних на руском језику, као и са чињеницом да су се руски и украјински школски програм одавно разишли када је реч о заједничкој историји.

Исполитизовани корисници украјинског сегмента „Википедије“ јуришају на чланке на руском језику и преобликују их у складу са сопственим виђењем света. Не може се рећи да је за фалсификовање директно одговорна украјинска власт, али је очигледно да су се и на политичком нивоу одвијали слични процеси, усмерени ка конструисању националног мита, сматра аутор „Взгљада“.

Укратко, украјинска историја је настојала да се удаљи од руске прошлости готово до периода првобитне људске заједнице. Маргиналне, али национално оријентисане историјске личности изведене су у први план и претворене у хероје, измишљани су њихови успеси, њихови злочини су прец́уткивани, наглашаван је антагонизам свега руског и украјинског.

Понекад то има потпуно безазлен, па чак и забаван карактер, а огледа се у утркивању у броју чланака на „Википедији“.

Чији је Крим?

Мање је безазлена пракса присвајање туђих заслуга кроз промену националности историјских личности. Уметници, научници, инжењери, лекари уписивани су као Украјинци на основу тога што су се родили на територијама којима је сада престоница у Кијеву. Игнорише се, притом, чињеница да су се током живота изјашњавали као Руси и користили само руски језик.

Најужаренија тачка кампање су битке за сваки пасус чланака о исполитизованим питањима историје. Разлика је само у томе што су се раније ломила копља на темама као што су Староруска држава и Други светски рат, а након 2014. године приоритетни су постали катастрофа „боинга 777“, државна припадност Крима и сукоб у Донбасу.

Министарство иностраних послова Украјине сада постаје непосредни учесник у овим процесима. Мај је на „Википедији“ проглашен месецом украјинске дипломатије“. Чиновници и организација „Викимедија Украјина“, која окупља ауторе чланака на украјинском језику, „попуњавац́е рупе“ и „исправљати нетачне податке“.

То је изјавио нико други до министар Дмитриј Кулеба лично, који је, узгред, аутор књиге „Рат за стварност: како победити у свету лажних вести и заједница“. Према његовим речима, приоритетни ће бити материјали у вези с „руском агресијом“, као и с „интеграцијом Украјине у ЕУ и НАТО“.

Рат без крви

„Википедија“ на руском језику не само што је обимнија, него је и популарнија, укључујући и саму Украјину. Иако је уклонила руски језик из правног и образовног простора, постмајданска власт још није успела да га истисне из глава половине укупног броја својих грађана.

Реч је о рату без крви на интернету, где се са сваке стране бори војска од по 80 до 100 људи. То не значи да руска „Викимедија“ сада треба да тражи помоћ од Сергеја Лаврова, али на најављену пропагандну агресију мора се наћи адекватан одговор, сматра аутор „Взгљада“.

Како ће Путин променити свет после пандемије сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube