Најновије

УКОЛИКО ОДБИЈЕ, КУПИЋЕМО ОД РУСА? Тајни допис послат Трампу у Вашингтон, Србија купује 20 америчких бомбардера!

Наша држава затражила од САД да купи ловце бомбардере. Ако нас Американци одбију, набавићемо руске авионе "сухој-25". У Влади тврде да имамо обезбеђене паре за ове летелице. Држава Србија је од Сједињених Америчких Држава званично затражила одобрење за куповину 20 ловаца бомбардера.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Како тврде одлично обавештени извори, на иницијативу председника Александра Вучића одлучено је да се максимално ојачају потенцијали Војске Србије и да се после набавке руских "мигова 29" купе и чувени амерички бомбардери. Вашингтон још није одговорио на захтев Београда, а у случају да нас Американци одбију могућа је и набавка руских бомбардера "сухој-25".

Војни стручњаци оцењују да ће ова набавка значити додатну ваздушну подршку трупама на земљи, пре свега у противоклопној борби.

Чека се "зелено светло"

Председник Вучић и Влада Србије недавно су у Вашингтон послали поверљиви допис у коме се наводи да је Србија заинтересована за набавку бомбардера.

- Наша држава жели да набави бомбардере од САД, те је од Вашингтона затражена званична понуда за набавку борбених летелица, које спадају у сам врх америчке војне технологије. Американци нам још ништа нису одговорили... Отворено је питање да ли ће они бити вољни да нам продају те авионе, с обзиром на нашу јаку војно-техничку сарадњу са Руском Федерацијом - преноси извор из безбедносних кругова, који је због "осетљивости" теме инсистирао на анонимности.

Он додаје и да Београд има "план Б" у случају да Американци не буду желели да сарађују са Србијом.

- Уколико Вашингтон не буде дао "зелено светло" за ову набавку, држава ће се највероватније обратити Москви. Руска Федерација има одличне бомбардере "сухој-25", који у последњим, модификованим верзијама нимало не заостају за америчким летелицама. Дакле, ако неће Американци да нам изађу у сусрет, верујем да Руси хоће... - истиче извор, који није могао да прича о цени ових летелица.

И док нико у врху власти јуче није желео званично да говори на ову тему, војни аналитичар Владе Радуловић каже да нема дилеме да је јако добро то што се иде у даље јачање нашег Ратног ваздухопловства.

- Кључна ствар у евентуалном аранжману са САД јесте прелазак на западну технологију. На другој страни, набавком авиона "сухој-25" јачао би се сегмент непосредне подршке трупама на земљи, са посебним акцентом на противоклопну борбу и дејства по утврђеним положајима противника - наглашава Радуловић.

"Паметни авион"

Безбедносни стручњак Милан Петрић каже да би Србија требало да набави модерне авионе "паметне генерације".

- Оно на шта морамо да обратимо пажњу као држава јесте компатибилност војне опреме коју набављамо и коју желимо да набавимо са оном коју већ поседујемо. Само тако ће нам сви оперативни системи функционисати као целина - наглашава Петрић.

Нова руска нуклеарна подморница класе "Пројекат 885М (Јасењ-М)", названа "Казањ", потпуно је спремна за тестирање, чији је почетак предвиђен за прву половину августа. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Ало/Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји