Најновије

НАСТАВЉА СЕ ТРКА У НАОРУЖАЊУ: Кина прави нови ратни брод у јеку сукоба са САД

Кина планира да направи нове модерне амфибијске бродове који би требало да помогну кинеским маринцима да испуне војне задатке у конфликтним регионима.

Кинески брод (Фото: eng.chinamil.com.cn)

Према првима информацијама, брод би требало да буде сличан типу 075, који је представљен прошле године, али ће бити опремљен електромагнетним лансирним системом. Овај систем тренутно имају само напредни носачи авиона.

Кинески лист “South China Morning Post” објавио је планове компаније која гради бродове за кинеску владу, али наводи се да би пројекат требало у наредних пет година да буде завршен.

Лист “Global Times”, који важи за гласило Комунистичке парије, објавио је да су се појавиле спекулације о новом броду типа 076. Развој амфибијског брода долази у доба тензија у Јужном и Источном кинеском мору, односно територијалних расправа са Тајваном и Сједињеним Америчким Државама, које су у последњим годинама све присутније у тим водама.

Кинеска влада сматра да је Тајван провинција Кине, а председник Си Ђинпинг је позвао на уједињење тог дела територије са “матицом”. У говору прошле године, Си је казао да Кина “не обећава да неће користити силу” када је реч о пријаседињењу Тајвана.

Освајање Тајвана и морнаричка доминација

Лист “Global Times” позвао се на речи једног аналитичара, који сматра да би нови брод 076 вероватно био коришћен у процесу присаједињавања Тајвана, преноси Индепендент.

Ли Ђи, експерт за морнарицу, казао је да нови брод 076 највероватније не би био коришћена за освајање Тајвана, већ да би се био био део потенцијалних напада у конфликтима у дубоким морима.

Директор института за спољну политику “Пројект 2049” Јан Истон раније у току месеца изјавио је за Ројтертс да Кина настоји да прошири војне капацитете.

- За 10 година од сада, Кина ће ангажовати своју морнарицу широм света. Амбициије Комунистичке партије Кине су су глобалне, планирају да пошаљу војне снаге где им то стратешки интереси налажу - казао је он.

Према проценама стручњака, нови амфибијски брод би био трећи по величини у свету, одмах иза два америчка пловила класа Wasp” и “America”.

Руске и сиријске трупе опколиле хиљаде терориста! Турска не може да интервенише. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube