Најновије

АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧИ И НОСАЧИ АВИОНА СТИЖУ У ПЕРСИЈСКИ ЗАЛИВ: Опкољавање Ирана као последњи чин пред завршни удар?

Вашингтон је више пута занемарио апел Техерана да САД престану слати своје бродове у Залив и упозорења да такве акције само доприносе ескалацији тензија у региону, а не и сигурности.

Амерички носач авиона у Персијском заливу (Фото: navy.mil)

Америчка морнарица критиковала је иранске војне вежбе које се изводе дуж пловних путева у Персијском заливу и Ормуском мореузу, додајући да их пажљиво надгледа. Америчка војска је ратне игре даље назвала иранским покушајем "застрашивања и присиљавања", без појашњења коме или у које сврхе.

„Ми смо свесни иранске вежбе која укључује напад на исправан брод сличан непомичном носачу авиона. Увек будно пратимо такво неодговорно и безобзирно понашање Ирана у близини прометних међународних пловних путева“, то је изјавила гласноговорница Пете флоте САД-а, Ребека Ребарик.

Званичница Пете флоте САД-а такође је напоменула да упркос ратним играма које се изводе у близини кључних регионалних пловних путева, укључујући Ормуски мореуз, где протиче највећи део глобалних пошиљки нафте, пловност комерцијалних бродова није поремећена. Она је додала да на то не утичу ни активности међународне поморске коалиције.

Упркос критикама, САД ретко обраћају пажњу на упозорења Техерана да америчке поморске операције у Заливу прете стабилности региону.

Док САД оправдавају своје војно присуство у Заливу тврдећи да одржава сигурност поморске трговине, Иран је тврдио да земље региона саме могу да се баве таквим задацима и раде то боље него коалиција коју предводе Американци.

Турска војска стиже у Азербејџан због сукоба са Јерменијом! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји