Најновије

СТОТИНЕ ХУТА ОСЛОБОЂЕНО: Крај заробљеништва

Двоје држављана САД које су као таоце држали Хути, милитантна група из Јемена, пуштени су на слободу. Њихово ослобађање део је размене у којој је више од 200 присталица те групе враћено на Блиски исток, преноси Вол Стрит Џорнал позивајући се на наводе званичника САД и Саудијске Арабије.

Хути (Фото: Јутјуб)

Авион краљевског ваздухопловства Омана у коме су се налазили држављани САД и посмртни остаци трећег, полетео је из Сане, престонице Јемена неколико сати након што су у земљу враћени милитанти који су годинама били заглављени у Оману.

Договор је омогућио ослобађање хуманитарке Сандре Лоли коју су Хути држали заробљени око годину дана, бизнисмена Микаела Гидаде, изјавио је Каш Пател, заменик помоћника председника САД Доналда Трампа који је радио на постизању договора.

Споразумом је омогућено враћање и посмртних остатака Билала Фатина, терћег држављанина САД кога су Хути држали у заробљеништву.

Амерички званичници пружили су само ограничене информације о троје Американаца, али су саопштили да су хитно радили на осигурању споразума, јер је здравље Лолијеве било угрожено. Споразум обухвата и испоруку медицинске помоћи за Јемен.

Саудијски званичници изјавили су да су невољко подржали договор, за који сматрају да ће омогућити десетинама милитаната обучених за руковање напредним беспилотним летелицама и ракетама да се врате у борбену зону.

Каш Пател је напоменуо да су САД радиле на томе да Хути који се враћају у Јемен не представљају велики ризик.

Званичници Хута описали су размену као "услугу за услугу" и навели да се из Омана враћају јеменски студенти и цивили рањени током рата. Према њиховим наводима у среду се летовима из Омана вратило 240 људи.

Ту вест на Твитеру је поделио и специјални саветник председника САД Ричард Гренел.

"Важне вести. Још ослобођених држављана САД", поручио је Гренел и захвалио се на томе председнику САД Доналду Трампу.

Гранатирање Азербејџанских положаја можете погледати ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји