Најновије

ИРАК ИЗНЕНАДИО НЕОЧЕКИВАНОМ ОДЛУКОМ: Западна држава окреће леђа Америци и Британији, улази у дил са Багдадом?!

Ирак намерава да купује оружје од Француске. Ирачки министар спољних послова Фуад Хусеин рекао је да ће премијер Мустафа Ал-Каземи тражити од Француске током своје предстојеће посете Паризу да од њих купује оружје. Министар је рекао да "постоји француска жеља за јачањем односа са Ираком, којој одговара ирачка жеља за јачањем односа са Француском".

Ирачка војска (Фото: Јутјуб)

Хусеин је додао да "постоје економски пројекти који су предложени и добили првобитно одобрење, тако да француске компаније спроводе ове пројекте како би помогле Ираку, а то су пројекти који се баве инфраструктуром, услугама и други који се баве енергијом и нафтни сектор, поред разговора о безбедносним и војним питањима".

Треба подсетити да је Ирак у изузетним односима са Ираном, Сиријом и Либаном, због чега је влада у Багдаду често била на мети критика од стране арапских махом сунитских монархија, али и Израела и САД, јер је Багдад наводно био део у формирању тзв. шиитског полумесеца, пројекта којим руководи Иран, по изјавама које су долазиле из Израела.

Ирак се дуго борио против ИД ког је на крају поразио победом у Мосулу, самим тим се завршила доминација сунитског ентитета над Ираком и отпочела доминација шиитског фактора са центром у Багдаду, док је ирачки североисток де фацто друга држава, тј. Ирачки Курдистан.

Многи би рекли да је парадоксално да Француска као НАТО држава и савезник САД и Велике Британије сада улази у сарадњу са Ираком око куповине оружја, посебно из једног важног разлога:

Први, знамо да ирачке милиције настоје да протерају НАТО трупе са своје територије, посебно британске и америчке снаге које сматрају окупаторским и главним непријатељима идеји формирања пан-шиитског спајања Либана, Сирије, Ирака и Ирана.

Вучић би да поништи бојкот, Влада ће трајати рекордно кратко. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube