Најновије

БАШАР АЛ АСАД ПРАЗНИ ЗАТВОРЕ: Ко излази, а ко остаје?

Сиријски председник Башар ал Асад данас је издао уредбу којом се ослобађају поједини затвореници, док се другима смањују затворске казне за одређене категорије, под условом да су кривична дела извршена пре 2. маја, јавила је сиријска агенција Сана.

Башар ал Асад (Фото: САНА)

За сада није познато зашто је Асад амнестирао затворенике, а све се догодило неколико дана пре муслиманског обележавања Еид ал Фитра, празника који означава крај Рамазана, преноси АП.

Америчка агенција додаје да амнестија долази уочи председничких избора заказаних за 26. мај, на којима ће, према тренутним проценама, Асад освојтии четврти седмогодишњи мандат.

Од почетка рата у Сирији 2011. године, Асад је у више наврата амнестирао затворенике, а последњи пут је то учинио у септембру 2019. године.

Сана је описала данашњу Асадову одлуку као "најопсежнију уредбу о амнестији за поциниоце злочина, прекршаја и кривичних дела".

Уредбом се ослобађају осуђеници који су оптужени за кријумчарење, злоупотребу дроге и трговину страним валутама.

Такође, укључује и киднапере, али под условом да је киднапована особа пуштена пре датума помиловања, као и да јој није угрожена безбедност.

У групи су и војни дезертери који су се предали током три месеца од одбијања ношења оружја, а за дезертере који су у иностранству, важи рок од шест месеци.

Смртна казна је преиначена у доживотну робију са тешким радом, док је доживотна преиначена у казну од 20 година затвора, такође са тешким радом.

Уредбом нису обухваћени трговци оружјем, издајници, шпијуни и одговорни за терористичке акције које су изазвале смрт.

Шта за то време ради руска војска у Сирији, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји