Најновије

ИДЕМО ПРЕМА РАТУ! ГОРИ БЛИСКИ ИСТОК, СУКОБ СЕ РАСПЛАМСАВА: Израел масакрира Хамасове положаје, Палестинци сасули стотине пројектила (ВИДЕО)

Експлозије потресају Газу и јутрос, након тешке ноц́и у којој су настављени сукоби Израелаца и Палестинаца. Испаљено је стотине ракета. Сирене које упозоравају на ракетни напад огласиле су се рано јутрос и у Тел Авиву.

Газа (Фото: Јутјуб)

Савет безбедности УН одржаће данс хитне затворене консултације, друго такво заседање у три дана, ради разговора о текућој ескалацији насиља у Израелу и Гази.

Непријатељства између Израела и Хамаса ескалирала су данас са најмање 35 убијених у Гази и пет у Израелу. Палестинске снаге испалиле су стотине ракета на Израел, који је извео јаке ваздушне нападе на Појас Газе.

Палестински снаге потврдиле су да су испалиле стотине пројектила на Тел Авив након што је извршен израелски ваздушни удар у појасу Газе, а Израелска војска је саопштила да гађа милитанте у Гази као одговор на ракетне нападе на Јерусалим и друга подручја, преноси Ројтерс.

Једна вишеспратна стамбена зграда у Гази је срушена, а друга је тешко оштећена након што су више пута погођене у израелским ваздушним нападима. Израел је саопштио да су његови авиони јутрос гађали и убили неколико обавештајних челника Хамаса, а други напади били су усмерени на друге војне циљеве Хамаса.

Званичници министарства здравља у Гази потврдили су 32 жртве, али је радио станица повезана с Хамасом касније пренела да су још три особе, укључујући жену и дете, убијене данас нешто пре два сата ујутро у израелском ваздушном нападу.

Израелски политички лидери и војска саопштили су да су убили на десетине милитаната и извршили нападе на објекете које користи Хамас.

У граду Лод, близу Тел Авива, где живи мешовито јеврејско-палестинско становништво проглашено је ванредно стање, а две особе су погинуле након што је ракета погодила возило у тој области. Аутомобили су запаљени, а 12 људи је повређено у сукобима и демонстрацијама у том граду због насиља у Гази. Градоначелник Лода упоредио је ситуацију са грађанским ратом.

У уторак увече је у израелском нападу потпуно уништена дванаестоспратница у средишту Газе у којој су челници Хамаса имали своје канцеларије. Хамас је заузврат испалио 130 ракета на Тел Авив, где су се током вечери оглашавале сирене. Погођени су и градови Ашкелон и Ашдод, јужно од Тел Авива.

Посебни изасланик УН-а за Блиски исток Тор Венесланд изразио је забринутост због насталог стања.

"Одмах зауставите паљбу. Ескалирамо према рату пуних размера. Лидери свих страна треба да преузму одговорност за како би се сукоби обуставили.Трошкови рата у Гази су поражавајући и плаћају га обични људи. УН ради са свим странама на обнови мира. Одмах зауставите насиље", написао је Венесланд.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху запретио је да ће палестинске екстремистичке организације Хамас и Исламски џихад скупо платити за нападе на централни и јужни Израел. Вођа Хамаса, Исмаил Ханије, рекао је да је Израел "запалио ватру у Јерусалиму и Ал-Акси и да се пламен проширио на Газу, па је одговоран за последице". Ханије је рекао да су Катар, Египат и УН са којима су у конатакту позвали на смиривање ситуације, али да је Хамасова порука да то зависи од понашања Израела.

Бела кућа је осудила ракетне нападе Хамаса и других палестинских група на Израел и поручила да јеврејска држава има легитимно право да се брани. Портпарол Стејт департмента Нед Прајс позвао је на смиреност и уздржавање од насиља на обе стране и изразио жаљење САД због палестинских и израелских жртава у овом сукобу.

Запањујућа претња Русије коју сви крију! А коме је упућена прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube