Најновије

РАСПЛАМСАЛО СЕ НА ЈУГУ ЈЕМЕНА: Сепаратисти се побили међусобно

У лучком граду Адену на југу Јемена, данас су избили сукоби међу припадницима сепаратистичког покрета Јужно прелазно веће (СТЦ), а према тврдњама из упућених безбедносних извора, најмање четири борца су погинула.

Јемен (Фото: Твитер принтскрин)

Грађани Адена, где влада напетост између међународно признате владе и СТЦ око контроле југа земље, пријавили су интензивну размену ватре у централном кварту Кратер у којем се налазе и седиште владе, и централна банка, наводи се у извештају Ројтерса.

Премијер владе коју подржава и Саудијска Арабија прошле недеље се вратио у Аден из Саудијске Арабије и отада борави у председничкој палати у Кратеру заједно са другим министрима у влади, док председник Јемена борави у саудијској престоници Ријаду.

Јужни Јемен је паралисан борбама за превласт између владе и СТЦ коју подржавају Уједињени Арапски Емирати, што је током последњих месеци изазвало незадовољство и протесте због свеприсутног сиромаштва и лоших услова живота.

Влада Јемена и СТЦ су номинално савезници у коалицији коју предводи Саудијска Арабија против про-иранског сиитског племенског покрета Хути који је крајем 2014. године потиснуо владу из главног града Сане и сада контролишу већину северног Јемена и главне урбане центре.

Саудијска Арабија је посредовала у постизању споразума о прекиду сукоба између владе и СТЦ и формирању нове владе којој би учествовали и сепаратисти, али планирано смањане војне напетости и прераспоређивање трупа тек треба да се спроведе.

Коалиција коју предводи Саудијска Арабија интервенисала је у Јемену против Хутија 2015. године, али сукоб се продужио, и десетине хиљада људи смртно су страдале, а земља се суочила са екстремним сиромаштвом.

О новом моћном војном савезу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји