Најновије

СУСРЕТ АМЕРИЧКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ И ТАЛИБАНА: Лицем у лице на неутралном терену

Делегација САД састаће се током викенда са високим представницима талибана у Дохи, на њиховом првом сусрету лицем у лице пошто је Вашингтон повукао своје трупе из Авганистана, рекла су два званичника у Вашингтону Ројтерсу.

Талибани (Фото: Јутјуб)

Како су навели, америчка делегација на високом нивоу биће састављана од званичника Стејт департмента, УСАИД и обавештајне заједнице САД, и треба да изврши притисак на талибане како би се обезбедио наставак безбедног изласка америчких грађана и других из Авганистана и ослободио киднаповани амерички држављанин Марк Фрерикс.

Други главни приоритет биће држање талибана у обавези да не дозволе да Авганистан поново постане центар за Ал Каиду или друге екстремисте, а истовремено притискајући их да побољшају приступ хуманитарној помоћи јер се земља суочава с перспективом заиста озбиљне економске кризе коју је немогуће спречити, рекли су амерички званичници под условом да им се не открије идентитет.

Специјални изасланик САД Залмај Калилзад, који је годинама предводио дијалог са талибанима и био кључна фигура у мировним преговорима, неће бити део америчке делегације, а талибане ће представљати чланови њихове нове владе.

"Овај састанак се не бави се признавањем или давањем легитимитета талибанима. Остајемо јасни да се легитимитет њихове владе мора стећи искључиво деловањем. Они морају да постигну трајне резултате", рекао је званичник САД.

САД и друге западне земље боре се са тешким избором јер се озбиљна хуманитарна криза надвија над Авганистаном.

Владе покушавају да ступе у контакт са талибанима, а да им при томе не доделе легитимитет који траже, док истовремено обезбеђују прилив хуманитарне помоћи за земљу.

Иако су талибани обећали да ће бити инклузивнији него када су водили државу од 1996. до 2001. године, САД су више пута поновиле да ће судити новој талибанској влади на основу њених дела, а не њених речи.

Шта за то време Америка ради на другом крају света, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Ројтерс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји