Најновије

ТАЈВАН ПОКАЗУЈЕ ЗУБЕ КИНИ: Пекинг упозорио Вашингтон на погрешне сигнале

Став Тајвана остаје исти, а то је да неће попустити под притисцима нити ће “брзоплето узлетети“ када добије подршку, саопштено је данас из канцеларије тајванског председника.

Кинеска војска (Фото: Министарство одбране Кине)

Такво саопштење је уследило након што је амерички председник Џо Бајден поручио да ће његова земља стати у одбрану Тајвана ако буде потребно.

“Тајван ће показати чврсту одлучност да се одбрани“, изјавио је портпарол председничке канцеларије Гзавије Чанг у саопштењу, а преноси агенција Ројтерс.

Навео је и да Бајденова администрација наставља са конкретним акцијама како би показала своју чврсту подршку Тајвану.

Бајден је претходно изјавио да ће САД помоћи у одбрани Тајвана, јер имају обавезу да бране то острво за које Кина тврди да јој припада.

Међутим, Бела кућа је касније саопштила да нема промене у политици према том острву и да председник Бајден није наговестио никакав заокрет.

Кинески МИП позвао САД да избегну слање погрешних сигнала

Кинеско Министарство спољних послова позвало је данас САД да избегавају слање погрешних сигнала заговорницима независности Тајвана.

Кина нема места за уступке када су у питању њени суштински интереси, рекао је портпарол Министарства Ванг Венбин на брифингу у Пекингу, пренео је Ројтерс.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је раније данас да ће САД помоћи у одбрани Тајвана и да имају обавезу да бране то острво за које Кина тврди да јој припада, док је Бела кућа саопштила да нема промене у политици према том острву.

"Да, ми имамо обавезу да то учинимо", рекао је Бајден на питање ЦНН-а да ли ће САД стати у одбрану Тајвана, који се жалио на све већи војни и политички притисак из Пекинга да прихвати кинески суверенитет.

Иако је по закону Вашингтон обавезан да Тајвану обезбеди средства за одбрану, он је дуго следио политику "стратешке двосмислености" у вези са тим да ли ће војно интервенисати да заштити Тајван у случају кинеског напада.

Бајден је рекао и да људи не треба да брину о војној снази Вашингтона јер "Кина, Русија и остатак света знају да смо најмоћнија војска у историји света".

"Оно о чему морате да бринете је да ли ће се укључити или неће у активности које би их довеле у позицију у којој могу направити озбиљну грешку", изјавио је Бајден.

"Не желим хладни рат са Кином. Само желим да Кина схвати да се нећемо повући, и да нећемо променити ниједно од наших становишта", поручио је амерички председник.

Нешто касније је, међутим, реаговала Бела кућа која је саопштила да САД нису промениле своју политику према Тајвану и да председник Бајден није најављивао никакву промену.

"Одбрамбени однос САД са Тајваном у складу је са Законом о односима са Тајваном", изјавио је портпарол Беле куће, а преноси Ројтерс.

Навео је да ће САД наставити да поштују закон, да подржавају самоодбрану Тајвана, и да се против било каквим једностраним променама статуса кво.

"Председник није најављивао било какву промену у нашој политици и нема промене у нашој политици", закључио је портпарол.

О несмотреном потезу Турске према Русији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји