Најновије

ВАТРЕНО КРШТЕЊЕ У УКРАЈИНИ: Прва званична борба најмодернијег руског тенка

Најновији руски тенк Т-90М „Прорив-3“ је имао ватрено крштење током специјалне војне операције у Украјини, које се догодило у Харковској области. Овај тенк је учествовао у одбијању непријатељског контранапада, наводи Росгвардија.

Т-90М (Фото: РИА Новости)

Фотографије тенка су објављене на званичном сајту Росгвардије. Росгвардија је одбила напад украјинске војске, појачане тенковима и оклопним возилима у Харковској области. Према информацијама на сајту, победио је је Т-90М руске војске (делови Федералне службе Националне гарде немају своје тенковске јединице). Непријатељ је претрпео губитке и повукао се.

Специјална војна операција у Украјини била је први случај борбене употребе Т-90М. Било какви детаљи о учешћу тенка у овој бици, нажалост, још нису дати.

Важно је напоменути да је овај тенк опремљен сетом термоизолационих и радио-апсорбујућих материјала "Накидка", што му омогућава да смањи видљивост у инфрацрвеном и радарском опсегу десетинама пута. Такође смањује шансу да буде погођен муницијом опремљеном главама за навођење.

Т-90М је најсавременији тенк у служби руске војске. Произвођач је Уралвагонзавод. Рад на стварању модификације тенка почео је 2011. године. Узели су у обзир недостатке идентификоване током војне операције тенка Т-90А. Основна разлика између ових возила била је уградња нове куполе, у којој се налази најновији систем за управљање ватром '’Калина'’. Поред осталих предности карактеристичних за раније модификације Т-90, систем управљања новог тенка омогућава да се интегрише у аутоматизовани систем управљања тенковског батаљона. Ово у потпуности испуњава савремене захтеве мрежноцентричног ратовања. Још једна карактеристика тенка је опремање системом „пријатељ или непријатељ“, који је био одсутан на ранијим руским и совјетским тенковима. Заједно са новим системом за управљање ватром, тенк је добио топ 2А46-М5, чији је капацитет озбиљно повећан и доведен на 900 пројектила.

Тенк Т-90М ће добити систем активне заштите '’Афганит'’, који се одликује повећаном отпорношћу на рад опреме за електронско ратовање непријатеља. Његова друга карактеристика је интеграција активне заштите са системом за управљање ватром тенка. Након што детектује лансирање муниције са главом за навођење, „Афганит” аутоматски окреће куполу ка ватреном положају непријатеља, што је веома важно у савременом ратовању. Сличан систем биће уграђен и на перспективне тенкове Т-14 Армата.

Важну улогу игра уградња клима уређаја. У ствари, Т-90М је постао први тенк произведен за руску војску са овом иновацијом.

Т-90М је почео да улази у употребу у пролеће 2020. Примиле су је формације 1. тенковске армије Западног војног округа. Т-90М остаје најсавременији тенк руске војске све док Т-14 „Армата“ не уђе у употребу.

Јуриш снага ЛНР и Русије погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube