Најновије

ОСЛОБАЂАЈУ НА СТОТИНЕ КИЛОМЕТАРА: Хути муњевито ослобађају западну обалу земље (МАПА)

Изненадно повлачење саудијске коалиције са фронта код луке Худеида омогућило је Хутима да поврате више од 800 кавадратних колометара територије која се налазе из морску обалу у западном Јемену.

Хути (Фото: Јутјуб)

Хути напредују кроз напуштену територију уз мање окршаје са заосталим просаудијским јединицама.

Саудијска коалиција тврди да није реч о повлачењу из рата већ да је Худеида напуштена по ранијем плану како би се појачали други активни фронтови. Фронт у Худеиди мирује од 2018. године када су УН покренуле преговоре како би зауставили борбе и омогућили снабдевање цивила у северном Јемену преко једине луке која је била у рукама Хута.

Саудијци сада кажу да није било потребе да и даље држе велики број трупа на том месту и да су они потребнији на другим фронтовима, као и да планирају да отворе нове фронтове према Хутима. Meђутим, повлачење смањује линије фронта како коалицији тако и Хутима, па ће и они моћи да преусмере трупе на Мариб где траје снажна офанзива за ослобађање овог града.

Треба напоменти да су овде биле стациониране трупе тзв. Јужног фронта које снабдева и наоружавају Уједињени Арапски Емирати. Ова јеменска фракција често је у сукобу са снагама које снабдевају Саудијцији и које предводи Мансур Хади са седиштем у Адену. Није немогуће да је повлачење заправо гомилање трупа за неки унутрашњи сукоб међу локалним саудијским савезницима.

Док Мансур жели потпуни пораз Хута, Јужни фронт заговара поновну поделу земље на јужни и северни део као пре уједињења Јемена.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји