Најновије

МИСЛИЛИ СУ ДА ЈЕ ОВО ПУТИНОВ БЛЕФ: Нико није веровао када је најавио оружје из кошмара, а сада га Русија стварно има (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин открио је пре неколико година открио планове да спрема "оружје из кошмара", односно радиокативни торпедо, сви су мислили да блефира. "Посејдон 2М39" или "торпедо апокалипсе", деловао је тада као "шарена лажа" како би заплашио своје ривале.

Путин (Фото: РИА)

Званичници Сједињених Америчких Држава и експерти су сматрали да је то фантазија, али се ипак испоставило да је Русија развила је у тајност овај разорни торпедо у периоду од 2015. до 2019. године, преноси Дејли мејл.

Иако су неки стручњаци упозоравали да Руси иза кулиса спрема снажно оружје, скептици су то демантовали и говорили да је реч о "папирном тигру".

Међутим, Путин је показао да није блефирао, а у прилог томе говори недавна вежба три нуклеарне подморнице које су истовремено изрониле на подручју Арктика. Такође, треба навести да све оне имају могућност да буду наоружане са "торпедом апокалипсе".

Према мишљењу стручњака, Руси су искористили отапање Арктика, пошто су те воде сада много проходније, а са развојем ове технологије желе да осигурају одбрану земље.

Такође, познаваоци прилика у томе виде и "економску компоненту", односно да Русија према њима планира да контролише превоз робе преко севера од Европе до Азије.

"Посејдон", који је торпедо наоружан са бојевом главом од неколико мегатона, може да изазове велико уништење. Наиме, поред тога што би уништио све пред собом, у стању је да од снаге детонације изазове цунамије који би нападнуту област поплавили радиоактивним водама.

Како се наводи, торпедо је 1,8 метара у пречнику, а дугачак је око 20 метара. Према мишљењу неких стручњака, "Посејдон", који је највећи торпедо икада изграђен, има домет од око 10.000 километара.

Њиме се управља на даљину, а треба истаћи да је ово оружје чак 30 пута веће од торпеда стандардне величине и тежи око 100 тона.

Осим што носи нуклеарну бојеву главу, "Посејдон" има и атомско напајање, а у поређењу са балистичким пројектилима је спор, потребно му је неколико сати да би стигао до циља.

Према неким проценама, може да развије брзину до 130 километара на сат.

Јачање војног присуства на Арктику

Како наводе амерички медији, Русија гомила војне снаге и јача инфраструктуру у подручју Арктика, а у исто време тестира нова оружја користећи отапање леденог покривача у том делу света.

У прилог томе иду и нови снимци сателитски снимци, који показују развијену војну инфраструктуру на Арктику, истиче Си Ен Ен.

Експерте за оружје посебно брине торпедо "Посејдон 2М39", који Руси и даље тестирају.

Лидер норвешке обавештајне службе вицеадмирал Нилс Андреас Стенсонес казао је за Си Ен Ен да је та агенција проценила да је тај торпедо "оружје које је још у фази тестирања" и додао да је "његов утицај много већи од региона у ком се тренутно тестира".

Како истиче та тв мрежа, америчка војска су одговориле тако што су заједно са НАТО снагама извршиле померање опреме и људства. Амерички Б-1 Лансер бомбардери у Норвешкој су недавно обавили мисије на истоку Баренцовог мора.

Такође, морнарица САД потврдила је прошлог августа да је у том делу ангажована и "невидљива" подморница "Seawolf".

Бивши министар полиције открио план напада црвених беретки на председничку резиденцију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дејли мејл/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји