Најновије

Ко освоји овај град постаје победник крвавог рата! (ВИДЕО)

После шест година крвавог грађанског рата, град који има два милиона становника постао је кључ од кога зависи будућност Јемена.

Борбе у Јемену. (Фото: Јутјуб)

Некад је то била бајковита пустињска оаза, дом краљице од Сабе, а данас је то суво и прашњаво место где сунце немилице пржи - Мариб, бајковити пустињски град у Јемену како се приближава кишна сезона, спрема се и на офанзиву јеменских Хута које подржава Иран и која се све више приближава као и кишни облаци, а која би могла бити прекретница крававог регионалног рата.

После шест година крвавог грађанског рата, град који има два милиона становника постао је кључ од кога зависи будућност Јемена. Овај бајковити град има кључну улогу јер је он улаз за гасна и нафтна поља, али и сигурно уточиште избеглица из руралних крајева . Град Мариб је и последње упориште јеменске владе на северу земље уз границу са Саудијском Арабијом. Ако војска јеменског председника Абдуа Рабуа Мансоура Хадија изгуби град који је претворен у војну тврђаву неће више имати никавог утицаја на евентуалне мировне преговоре са Хутима, који ако успеју да зауму овај град наставиће даље.

Хути како наводи Си-Ен-Ен контролишу већи део запада Јемна, укључујући и престоницу Сану. Страх од Хутија племена са истока и она која живе у планинама јужно од Мариба натерало је да се удуржују са ослабљеним Хадијем, који је од протеривања из Сане уточиште нашао у суседној Саудијској Арабији у Ријаду одакле управља преосталом територијом. Неки од његових министара живе и даље у Јемену.

У јеменску игру уплетени су и суседи пре свега Саудијска Арабија која жели стабилност земље и пријатељску владу у Сани, без икаквог утицаја вечног ривала Саудијаца Ирана на ову земљу.

Како Си-Ен-Ен наводи с друге стране циљ Ирана није стабилност него да њихови вечни ривали Саудијци буду заглављени у рату и у овој регионалној авантури. С друге стране и УАЕ имају свој профит од рата у Јемену, јер потенцијално поморско пословање због ратних сукоба је премештено у Дубаи.

Јеменци с друге стране тврде да су они и њихова земља жртва спољних сила које су и направиле рат у њиховој земљи. Коалиција коју предводи Саудијска Арабија, према подацима УН како пише Си-Ен-Ен крива је за смрт 18.500 цивила који су страдали у ваздушној кампањи током подршке јеменској војсци. С друге стране саудијски ратни бродови успели су да зауставе нафтни танкер у луци Ходеиај с чиме су иззавали несташицу горива на сверу и тиме погоршали и хуманитарну кризу.

Репртер Си-Ен-Ен посетио је овај град уочи најављене офанзиве Хута и закључио да би без рата просперитет овога града био на дохват руке. Наиме, регион у коме се налази град има резерве нафте и гаса од чега би могло да 16,2 милиона људи живи безбрижно. Па и сад у ратном стању удахнуо би нови живот посрнулој и мртвој економији.

Чије интересе заступа Џо Бајден

Становници Мариба, али и локални политичари сматрају да велику грешку је направио амерички председник Џо Бајден који притиска Саудијску Арабију да оконча војну интервенцију у Јемену и што је Хутије скоинуо са листе терористичких организација на коју их је ставила бивша Трампова администрација. Сви сматрају да је заправо Бајденова администрација својим поступком у намери да се Иранци приволе да седну за преговарачки сто о иранском нуклеарном програму заправо дала ветар у леђа Хутима да крену офанзиву и нова освајања на северу и да би то могло да кошта веома много Американце у будућности.

Као сликовити пример новинар Си-Ен-Ен наовди и видео снимак заробљеног борца Хутија. На питање зашто је дошао у Мариб његов једни одговр је био "да убијамо Американце".

Сви се заправо највише плаше да би Хути ако завладају Јеменом и протерају Суните заправо могли створити ново снажно антиамеричко упориште. Због свега тога Саудисјка влада понудила је недавно Хутима мировне преговоре и прекид ватре, али позивају паралелно за већи притисак на њих. За то време Хутији напредују ка Марибу, а сви напори јеменске војске и саудијске колаиције да буду заустављени су пропали упркос снажној ваздушној кампањи, која је успорила, али не и зауставила офанзиву.

Хути паралелно са офанзивом понудили су Саудијцима прекд ватре уз три услова: крај ваздушних напада, прекид ватре дуж саудијско-јеменске границе, а онда тек прекид ватре унутар Јемена.

Додатну нервозу у редове јемнске војске и саудијске колаиције унели су дрони самоубице које ланисрају Хути, док се рат искључиво води од стране Хута и јеменске војске са углавном старом техником.

Додатни проблем за Мариб била је и погибија два команданта специјалних једница за само два месеца. Владин министар одбране, шеф кабинета војске и најмоћнији Марибин племенски вођа, покрајински гувернер, заклинеу се да град неће пасти, да ће га држати „својом последњом капом наше крви“.

Још три нове државе протерују руске дипломате! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји