Најновије

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА НАТО: Неће имати времена да реагују

Хиперсонична протубродска крстарећа ракета Циркон могла би америчке носаче авиона ставити у велики ризик, пише The National Interest.

Циркон (Фото: РИА Новости)

Аутор чланка Марк Епископос, позивајући се на руске медије, подсетио је да ће фрегата Адмирал Головко постати први редовни носач Циркона. Нови пројектил има домет од једне до две хиљаде километара, у зависности од карактеристика лансирне платформе и услова рада. Штавише, брзина његовог лета може досећи М = 9 (број маха), или једанаест хиљада километара на сат. Такви моћни параметри, према писању аутора, учиниће нервозним ударне групе носача авиона америчке морнарице.

Епископос је поменуо и чланак РТ, према којем су савремени системи противракетне одбране на америчким разарачима попут „Арли Бурк“ првобитно били пројектовани за неутралисање хиперсоничних крстарећих пројектила и нису погодни за борбу против хиперсоничних ракета. Тако је војни експерт Михаил Ходаренок приметио да одбрамбени системи потенцијалног непријатеља неће моћи ефикасно да се одупру Циркону због његове велике брзине.

"Другим речима, једноставно немате времена да реагујете, јер је ваш брод погођен одмах након откривања пројектила", рекао је стручњак.

Циркон је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуирани аеродинамички лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере користећи сопствени погон мотора на целој рути. Максимална брзина производа достиже око девет брзина звука (око 2,65 километара у секунди на надморској висини од 20 километара, односно више од 10 хиљада километара на сат). Као максимални домет наведено је хиљаду километара.

Ново гранатирање Донбаса погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube