Најновије

РУСИ ПРВИ ПУТ ПОКАЗАЛИ "ПРОДУКТ 305": Нова навођена ракета великог домета за хеликоптере се већ доказале у Сирији?! (ФОТО, ВИДЕО)

Руска компанија Конструкторски биро за машинство НВК на Војно-техничком форуму "Арми-2021" први пут је представила "Производ 305" - нову крстарећу ракету.

Руски хеликоптери (Фото: Јутјуб)

Лака, вишенаменска вођена ракета, намењена је за наоружавање хеликоптера. Руски извори тврде да је "Производ 305" првобитно дизајниран за опремање специјалних верзија хеликоптера Ми-8 и других хеликоптера руског ваздухопловства.

Лаке вишенаменске вођене ракете сматрају се једним од главних типова навођеног наоружања модернизованих хеликоптера Ми-28НМ и Ка-52М руског ваздухопловства.

Ракета се лансира из хеликоптера из лансера АПУ-305, дизајнираних за једну или две ракете. Систем за навођење пројектила је комбинован и има инерцијално сателитско навођење. Термовизијска глава ракете се користи за циљање на "закључану" мету. Ракету прати радио-канал, а могуће је и преусмеравање ракете током навођења од стране посаде хеликоптера. Стандардни начин апликације је лансирање на визуелно видљиву мету.

Наводно је нова ракета коришћена из хеликоптера Ми-28Х и Ка-52 у Сирији. Постоји извозна верзија лаког вишенаменског вођеног пројектила под индексом 305Е.

Ракета је тешка 105 кг, дужине 945 мм о пречника 200 мм. Маса експлозивних бојевих глава је 25 кг.

Мотор обезбеђује брзину лета до 250 м/с, декларисани контролисани домет паљбе до 14.500 м и висине лета од 100 до 600 м.

Русија ће оснажити морнарицу новим ратним бродовима и нуклеарним подморницама. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube