Најновије

Иза напада на руски брод “Иван Хурс” стоји Запад

Беспилотни бродови којима је Украјина покушала да нападне брод Црноморске флоте Русије "Иван Хурс" били су западне производње и лансирани из поморског оперативног центра отвореног уз учешће САД у Очакову, управљали су њима уз помоћ Старлинк-а, изјавио је за руску агенцију РИА Новости информисани извор.

Министарство одбране Русије саопштило је у среду да је Украјина покушала да нападне брод Црноморске флоте Русије "Иван Хурс", који је обезбеђивао безбедност гасовода "Турски ток" и "Плави ток" у Турској, а сви беспилотни апарати су уништени "140 километара североисточно од Босфорског мореуза". У петак је брод стигао да допуни залихе у Севастопољ.

"Ови апарати су лансирани из морског оперативног центра, отвореног уз учешће САД у украјинском Очакову још 2018.године. Управљање њима се вршило коришћењем монтираних модула сателитског интернета Старлинк, које је Кијев добио од САД", рекао је саговорник агенције. Притом је циљање беспилотним летелицама је обезбеђено и америчким обавештајним средствима, додао је он.

Извор је истакао да сами дронови тешко да су били украјинске производње. "Упркос изјавама кијевских представника о употреби сопствених беспилотних морских дронова, односно украјинске производње, њихов изглед говори другачије", рекао је он, напомињући да је изглед украјинских морских беспилотних дронова типа "Микола", састављених од компоненти које су Кијеву испоручиле земље НАТО-а, потпуно другачији.

Према његовим речима, то указује на то да је Кијеву за нападе и провокације у Црном мору предата "незадекларисана за западну јавност партија нових морских беспилотних апарата управо западне производње". Највероватније, иза тога стоји Велика Британија, која има "велико искуство у стварању и борбеној употреби сличних система у различитим областима Светског океана".

"Диверзија против руске морнарице у изузетној поморској економској зони Турске, удаљеној више од 200 миља од подручја руско-украјинског сукоба, наставак је провокативног курса Англосаксонаца за ескалацију и проширење њене географије", нагласио је извор.

Ранијe украјински морски дронови су већ нападали руске бродове, укљућујући они у луци Севастопољ. Представнике Русије су саопштавали да украјинци користе за нападе коридоре у оквиру Црноморске иницијативе за жито. Такве потезе украјинске стране грубо крше услове међународног уговора. 

Масовна пумпа Украјине оружјем, подршка режиму у Кијеву и обезбеђивање обавештајних података за нападе на руске војне објекте све више увлаче земље НАТО у конфликт и могу довести до директног сукоба са Русијом са најнегативнијим последицама.

Окршаји дуж фронта, руска војска уништава украјинска складишта муниције, Кијев претрпео тешке губитке

Извор: РИА/Правда/Ф.С.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји