Најновије

У Донбасу се „захуктава“: Стигли украјински диверзанти и борбена возила

Официр прес-службе Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике Александар Мазејкин изјавио је да су у Донбас стигли украјински диверзанти са циљем организовања провокација. У Доњецку упозоравају да су украјинске снаге безбедности распоредиле хаубицу и борбено пешадијско возило у стамбеним четвртима Донбаса.

„Регистрован је долазак групе припадника осмог засебног пука специјалаца Оружаних снага Украјине 26. децембра на предње положаје трећег батаљона 79. бригаде у близини насеља Счастје“ рекао је Мазејкин на брифингу.

С тим у вези, прецизирао је да је, на основу података Народне милиције ЛНР, главни задатак групе – организација провокација.

Такође је упозорио да украјинске снаге безбедности додатно опремају положаје и постављају експлозивне баријере на контакт линији. Мазејкин додаје да је један припадник снага безбедности Украјини тешко рањен током минирања подручја на периферији града Золотоје у близини линије разграничења у Донбасу. Како каже, до инцидента је дошло због непоштовања безбедносних захтева.

ЛНР: Могуће оружане провокације током празника

Он тврди и да украјински новинари у сарадњи са украјинском полицијом припремају изрежиране радње како ли оптужили ЛНР за паљбу.

„Противник још једном ангажује новинаре медија које контролише како би припремио изрежиране материјале који оптужују јединице Народне милиције за кршење додатних мера за контролу и поштовање режима примирја“, каже Мазејкин.

Узимајући у обзир ту чињеницу, не искључујемо могућност да је украјинска полиција замислила да током новогодишњих празника изведе оружане провокације у зони надлежности 57. бригаде Оружаних снага Украјине, упозорио је он.

ДНР: Украјинска борбена возила у стамбеним подручјима Донбаса

У исто време, портпарол Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике тврди да су украјинске снаге безбедности распоредиле хаубицу и борбено пешадијско возило БМП-2 у стамбеним четвртима у Донбасу.

„Распоредили су самоходну хаубицу калибра 122 милиметра 'Гвоздика', противваздушни ракетни систем 'Оса' у стамбеном сектору Верхњеторецки и два борбена пешадијска возила БМП-2 у стамбеној четврти Орловка“, напоменуо је портпарол.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да не искључује могућност да украјинске власти спремају нову војну операцију у Донбасу.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји