Најновије

АМЕРИКАНЦИ БОМБАРДОВАЛИ СИРИЈУ: Бајден наредио, авиони извршили страховите ударе (ВИДЕО)

САД су гађале милицију коју подржава Иран у Сирији, потврдио је Пентагон, додајући да је ваздушне нападе одобрио амерички председник Џо Бајден и да су одговор на ракетне нападе на америчке базе у Ираку.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

"По наређењу председника Бајдена, америчке војне снаге раније ноћас су извеле ваздушне нападе на инфраструктуру коју користе иранске милитантне групе у источној Сирији", рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби. Напад се догодио у четвртак око 18 сати по источном времену.

Кирби је поновио раније извештаје медија да је бомбардовање сиријске територије представљало освету за „недавне нападе на америчко и коалиционо особље у Ираку“. Даље је навео да су напади били усмерени на "ублажавање тензија" на Блиском Истоку.

Такође је додао да су напади нанели озбиљну штету инфраструктури „бројних милитантних група које подржава Иран, укључујући Каит’иб Хезболлах и Каит’иб Саид ал Шухад”, напомињући да је уништено „више објеката”.

Непотврђени извештаји из Сирије говоре о експлозијама у близини Ал Букамала, града у провинцији Деир ез Зор у близини границе са Ираком.

Извештаји о ваздушним нападима уследили су након низа ракетних напада на Зелену зону у Багдаду, ваздушну базу Балад и међународни аеродром Ербил у Ираку током протекле две недеље. Ниједна група није преузела одговорност, а Пентагон званично није никога оптужио.

Ово није први пут да САД криве Иран за нападе на америчке трупе и добављаче у суседном Ираку. Након што је један војник погинио, Трампова администрација гађала је милицију Катаиб Хезболах и друге јединице, што је кулминирало атентатом беспилотним летелицама на генерала Касема Сулејманија, команданта снага "Кудс" Исламске револуционарне гарде Ирана у јануару 2020. године.

Бајден је и сам предводио хор демократа који су у то време осудили потез председника Доналда Трампа, рекавши да је „бацио штапић динамита у сандук“. Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси рекла је да је напад на Сулејманија ризиковао "провоцирање даље опасне ескалације насиља" и да је предузет без одобрења Конгреса.

Кина и Русија ће зауставити нападе на Србију и РС јер тако чувају светски поредак који граде. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји