Најновије

НОВА РУСКА РАКЕТА: Пробија бункере, ни укопавање не помаже

Руска војска у оквиру државног програма наоружања за 2018-2027. добија најсавременију војну технику, међутим, како је раније изјавио Владимир Путин, одбрамбена индустрија суочава се са задатком диверзификације производње. Једно од предузећа које успешно решава проблем диверзификације је компанија „Новосибирска фабрика вештачких влакана“.

Илустрација (Фото: mil.ru)

Иван Сурајев разговарао је са генералним директором акционарског друштва „Новосибирска фабрика вештачких влакана“ (улази у састав Државне корпорације за промоцију развоја, производње и извоза високотехнолошких индустријских производа „Ростех“) Глебом Вареницом о муницији, као и о перспективним цивилним пројектима који ће овом предузећу омогућити успешан рад након смањења броја поруџбина од Оружаних снага Русије.

На питање какви су задаци које „Ростех“ поставља новосибирском предузећу, директор је објаснио да „Новосибирска фабрика вештачких влакана“ успешно извршава задатке државних одбрамбених наруџбина и испуњава налоге за одбрамбени сектор на време.

„Активно радимо на предуговарању за 2022-2023. годину и такође повећавамо асортиман цивилних производа. Крајем прошле године цивилни удео износио је скоро 30 одсто укупне производње“, рекао је Вареница.

„Да се вратим на војну тему, наша главна производња су гранате за вишецевне ракетне системе ‘Смерч’, ‘Торнадо С’, авионске бомбе ОФЗАБ-500, невођене авионске ракете С-13 и њихове модификације и низ других, не мање сложених и занимљивих производа“.

Он је истакао да је својевремено ова компанија производила бојеве главе светски познатог тактичког ракетног система „Искандер“.

„Најперспективнији производ за нас данас је муниција за ракетни ситем ‘Торнадо С’“.

Директор је додао да ова фабрика активно сарађује и са „Рособоронекспортом“ (предузеће за увоз и извоз војних производа).

„Један од најважнијих догађаја за наше погоне је обнова склапања ракета за легендарни вишецевни ракетни систем ‘Град’. Постављен нам је задатак и ми смо их за кратко време пустили у производњу. Овај производ није се монтирао у фабрици од касних 1980-их“, нагласио је он.

У фабрици су недавно почели да се опремају и монтирају нове авионске ракете, ове године постоје планови за производњу још два нова производа за ваздухопловни сектор, додао је Вареница.

Како је објаснио, предузеће приказује своје производе на сајмовима наоружања и технике у Русији и иностранству, где су приказане макете невођених авионских ракета С-13Т, С-13ОФ, С-13ДФ.

„Ове године на Међународном ваздухопловном и космичком салону планирамо да представимо нову невођену авионску ракету С-13Б која комбинује карактеристике две невођене ракете С-13Т и С-13ОФ“, приметио је директор фабрике.

Он је објаснио да је главни задатак ракете уништавање рањиве технике и војне технике у армиранобетонским склоништима. С-13Б може да пробије до 6 метара тла или један метар армираног бетона прекривеног земљом на дубини 2-3 метра. Ракета може да уништи до 20 квадратних метара писте.

„Такође постоји интересовање за невођену авионску ракету С-13ДФ са високоексплозивном бојевом главом опремљеном једнотактном детонирајућом смесом. Муниција калибра 122мм погађа лако рањиву војну технику смештену на неравним теренима, пећинама, шумама и отвореним утврђењима“, навео је он.

Како је рекао, учешће на сајмовима даје могућност да се прикаже сопствена производња потенцијалним клијентима и сусрет са колегама ради размене искустава.

Производња индустријских експлозива

С обзиром да стратегија развоја „Ростеха“ претпоставља достизање „паритета“ у производњи цивилних и војних производа после 2025. године, „Новосибирска фабрика вештачких влакана“ данас има неколико „цивилних“ пројеката и идеја за будућност који ће омогућити да реши задатак диверзификације, објаснио је он и додао да је један од главних праваца делатности овог предузећа, који није везан за државне одбрамбене наруџбине, производња индустријских експлозива који се користе у сеизмичким истраживањима.

„Пресовани ТНТ блокови различитих модификација стављају се у посебно полимерно кућиште. Уколико је потребно, неколико пластичних блокова може се брзо повезати у ланац, чиме се добија неопходна тежина. Осим тога, овај производ се ‘не плаши’ температуре: он се употребљава на температурама од минус 50 до плус 50 степени Целзијуса. То је главна предност наших ТНТ блокова“, нагласио је Вареница.

Он је додао да ово предузеће производи и пресовани експлозив Т-400Г који се користи за експлозије у различитим воденим каналима, са периодом боравка у води до шест дана.

Говорећи о главним потрошачима производа ове компаније, директор је рекао да су то највеће компаније у Русији и суседним земљама које врше сеизмичка испитивања. Предузеће спроводи цео циклус од развоја, испитивања и директне производње нових производа до одлагања експлозива, за шта има све потребне производне погоне, полигон за испитивања и складишта.

„Осим серијске производње индустријских експлозива, компанија развија и нове врсте производа. Скоро 25 година фабрика је производила тракасте експлозивне набоје ЛВВ-11-1 за потребе Руске железнице (РЖД)“, додао је он.

Вареница је нагласио да ова фабрика планира да у најскорије време значајно повећа обим производње и прошири асортиман како високотехнолошких цивилних производа, тако и традиционалних одбрамбених производа.

Испливао поверљив извештај о Аркану. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји