Најновије

ПРОПАСТ ОПЕРАЦИЈЕ „ТОПЛА ДОБРОДОШЛИЦА”: Авганистанци хоће кући

Хиљаде Авганистанаца који су побегли од талибана у Велику Британију, живе у хотелима са неадекватном здравственом заштитом. Пошаљите нас кући, моле авганистанске избеглице "заглављене" у британским хотелима, пише Гардијан а преноси РТС.

Кабул (Фото: Јутјуб)

Авганистанци који су недавно стигли у Велику Британију, пошто су талибани преузели власт, затражили су да их врате, што је довело у питање "Топлу добродошлицу", програм британске владе за расељене из Авганистана.

Програм је покренуо премијер Борис Џонсон 29. августа, како би помогао авганистанским избеглицама које стижу у Велику Британију да "обнове своје животе, нађу посао, наставе образовање и интегришу се у своје локалне заједнице".

Међутим, због недостатка станова хотели су послужили као привремени смештај за 7.000 избеглица, при чему су званичници Министарства унутрашњих послова рекли да ће неки у хотелима бити смештени месецима.

Неким избеглицама је, кажу, већ доста. Лекар, који се брине о новопридошлим Авганистанцима, рекао је за Гардијан да је имао неколико пацијената који су му говорили да желе да иду кући.

"Један човек, који има 67 година, стално је говорио: 'Не могу више ово да поднесем. Морам да изађем из ове (хотелске) собе' '', прича лекар, који је желео да остане анониман.

Жалио му се и други Авганистанац, који је побегао из земље 2000. године, када су талибани први пут били на власти

"Рекао је: 'Само желим да се ослободим из хотела.' Морао сам да дам лекове и њему и његовој супрузи, јер су били веома узнемирени", додаје лекар.

Постоји забринутост и у погледу здравствене заштите за људе који су смештени у хотелима након евакуације са аеродрома у Кабулу.

Лекар је истакао да је у почетку постојала "неадекватна" медицинска помоћ.

Затекао је, каже, неухрањено дете са инвалидитетом, које није било пријављено медицинским властима.

Челник савета општине Гринвич у југоисточном Лондону, Дени Торп, описао је владин програм као "шокантан неуспех".

Оценио је да је "неопростив" недостатак организоване владине подршке, када је 700 Авганистанаца стигло у општину у августу.

"Постојала је огромна неусклађеност између реторике високих владиних политичара и њихових акција да подрже те људе", навео је Торп.

Када је општинско веће Гринвича обавестило владу да ће убрзо остати без млека за бебе, речено им је да ће одређене количине бити испоручене "за неколико дана", тврди Торп.

У Шефилду, петогодишњи дечак из Авганистана погинуо је пошто је пао са прозора хотела убрзо по доласку у Велику Британију. Општинско веће забринуто је због неадекватности хотела за смештај избеглица.

Џил О' Лери, водећи лекар у Фондацији "Хелен Бамбер", која ради са 650 клијената, рекла је да је ситуација "мутна и збуњујућа".

"Када узмемо у обзир потребе људи, чини се да постоји слепа тачка у Министарству унутрашњих послова", рекла је она.

Портпарол Министарства унутрашњих послова саопштио је да је највећа и најбржа евакуација у новијој историји помогла да више од 15.000 људи буде на сигурном.

"Хотели остају привремена мера за смештај оних које смо овде довели. Биће потребно време да се свима пронађу стални домови, али радимо са нашим партнерима да се то постигне", поручили су из министарства.

О успеху сиријске и руске војске прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји