Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ХУТИ ОБЈАВИЛИ ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ: Трећа фаза операције ''Чиста победа'', хадисти десетковани

Покрет Ансар Алах (Хути) објавио је велики видео запис о борбама у окружном центру Рахаба. Ове битке су постале трећа фаза операције Чиста победа.

Хути (Фото: Јутјуб)

У видеу је прес-секретар покрета Ансар Алах, бригадни генерал Јахја Сари, говорио о успесима постигнутим у борбама са хадистима у Рахаби. Према његовим речима, током офанзиве Хути су успели да заузму површину од око 1.200 квадратних километара, укључујући и сам регионални центар. Према речима Сарија, у овим борбама Хадијеве снаге су изгубиле око 15о погинулих, рањених и заробљених.

Снимак борби, који се демонстрира од седмог минута, бележи почетак офанзиве јединица Ансар Алаха. Напад у висоравнима започиње снажним гранатирањем положаја Хадијевих трупа из минобацача, топова и противавионских топова постављених на различите пикапове. Под окриљем ватре, јуришне групе Хута крећу у битку, уз подршку оклопних возила БМП-2, која се приближавају непријатељу на удаљеност погодну за бацање граната. Хадисти не могу да издрже снажан напад и почну да се повлаче. Хадијеве снаге покушавају да евакуишу пешадију у повлачењу различитим теренским и оклопним возилима, која су често и сама изложена гранатирању са положаја које су већ заузели Хути.

Након што су заузеле једну линију одбране, снаге Ансар Алаха прогоне непријатеља и нападају наредне положаје према истом сценарију са баражом и јуришним групама. Види се је да Хути врло ефикасно користе БМП-2, који стално прати предње одреде пешадије и подржава их ватром. Иза јуришних група крећу се гађање са противавионским топовима и посадама са митраљезима великог калибра. Хадисти покушавају успорити непријатељско напредовање позивајући авијацију Саудијске Арабије, али авиони на планинским теренима, без добре корекције са земље, често промашују и бомбардују планине које се налазе далеко од бојног поља.

Офанзива Хута се наставља, док успевају да ухвате неколико хадиста који нису успели да оду у камионету и били су присиљени да се предају једној од јуришних група. Након повлачења Хадијевих трупа, бојно поље остаје под контролом Хута, трофеји се приказују у облику различите муниције и граната. Покрет Ансар Алах осваја америчку хаубицу М101, оштећени оклопни аутомобил и неколико теренских возила. Осим тога, на снимку је приказано десетак мртвих Хадијевих бораца.

Тако се може констатовати да Хути и даље користе дуго савладану и ефикасну тактику деловања јуришних група уз стално гађање ватрених положаја непријатеља. До данас је заузимање Рахабе највећи успех Хутија у новој офанзиви на Мариб, која је започела крајем августа 2021. године. На другим подручјима фронта снаге Ансар Алаха суочиле су се са боље припремљеном одбраном хадиста, који уз добру сарадњу са ваздухопловством и артиљеријом наносе значајне губитке Хутима и не дозвољавају им озбиљно напредовање, посебно у пустињском подручју.

Тренутно се битка за Мариб наставља, али ниједна страна још не може говорити о успеху, који може одлучити о исходу целе битке.

О новом израелском нападу на Газу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји