Најновије

ИСТЕКЛО ПРИМИРИЈЕ У ЈЕМЕНУ: Глад прерасла у епидемију

Истекло је двомесечно примирје у Јемену, успостављено након седмогодишњег грађанског рата који је прерастао у регионални политички сукоб. Примирје је потписано између арапске војне коалиције предвођене Саудијском Арабијом, која подржава свргнуту јеменску власт, и покрета Хута који контролише север државе и прелазну владу у престоници Сани. Удружен са петро-монархијама, Ријад је војно интервенисао у марту 2015. уз подршку Вашингтона, Лондона и Париза, који остварају профит од продаје оружја. Усред тог хаоса у Јемену су ојачале Ал Каида и Исламска држава. У земљи дуго влада криза глади коју су сукоби у Украјини само продубили.

Јемен (Фото: РИА Новости)

Недавно су грађани Јемена куповали знатно опуштеније, припремајући се за прославу Рамазана. Када је наступило примирје први пут од 2016. године, заустављене су све офанзивне војне операције.

На небу и земљи престало је да грми, кажу становници Сане, али је мање радости. Рат је ушао у осму годину. Девастирана је привреда, милиони људи су расељени, а цене хране превазилазе могућности многих. Примирје није донело олакшање.

"Криза валута, криза енергената, криза хране, криза доступности ствари, општи пораст трошкова. То погађа људе, немају чему да се радују, не могу чак ни одећу да купе", кажу становници Сане у Јемену.

Оцењују да је разлика између ове и прошле године у слабијој куповној моћи становништва и расту цена и да примирје није имало никаквог ефекта на свакодневни живот, нико не осећа бољитак, ни купци ни трговци.

Са аеродрома у Сани полетео је први авион након шест година. Примирје је обезбедило прилив горива у регионе под контролом Хута – припадника заидизма, умереног огранка шиитског ислама који данас контролишу север земље, укључујући и главни град.

Све је почело 2014. када су Хути свргнули просаудијску владу у Сани и председника Абду Рабу Мансура Хадија који је побегао у Ријад.

Председничка овлашћења Хади је потом пренео на Председнички савет у Адену, на традиционално сунитском југу.

Саудијска Арабија је удружена са Уједињеним Арапским Емиратима, Кувајтом, Катаром, Египтом и другим афричким земљама, покренула војну офанзиву против Хута.

Историјска подељеност

Уследиле су стотине хиљада ваздушних удара и брутална блокада ваздуха, копна и мора. 

"Имамо историјску подељеност која је ударила темеље за две државе: Северни Јемен, онај што је био део Османског царства, и Јужни – који је заправо био британски протекторат", каже доцент др Владимир Ајзенхамер са Факултета безбедности Универзитета у Београду.

Додаје да су се 1990. ујединили и да се брзо показало да њихово уједињење није било од старта најсрећније, јер администрације никада нису "кликнуле" међусобно, посебно безбедносни сегмент државног апарата и дошло је до рата Северног и Јужног Јемена који се завршио победом северних снага.

Хуте са Ираном веже шиитска вера. Стратешки, Јемен је на мапи света позициониран тако да контролише улаз у Црвено море и даље пут ка Суецком каналу, што је једна од најпрофитабилнијих поморских траса за регионалне играче и западне силе које заливске петро-монархије снабдевају оружјем.

Од Африке је одвојен 30 километара широким мореузом Баб ал Мандеб који спаја Црвено море са Аденским заливом и Арабијским морем, и представља кључну везу између Средоземног мора и Индијског океана.

Кроз тај пролаз дневно прође око четири милиона барела сирове нафте и њених деривата, а највећи део долази управо из земаља Саудијске коалиције, које се боје да ће Хути уз подршку Техерана угрозити најважнију руту за извоз енергената са Блиског истока.

"Заидити су шиитска група која чини трећину популације Јемена, али је мекша, блажа верзија шиизма од оног какав имамо у Ирану. Проблем настаје 1994. током грађанског рата, јер је владар Салех за своје интересе користио Муџахедине које је доводио из Авганистана и на тај начин радикализовао суните, уз још утицај Ријада који је ширио салафистичке покрете у Јемену", истиче Ајзенхамер.

Према његовим речима, тако настаје верски конфликт између заидита који се боре за очување културног идентитета и салафизма који агресивно покушава да поништи ту верску димензију Јемена.

Пројекат против тероризма 

За Вашингтон, Јемен је део пројекта у рату против тероризма.

"Увертира у 11. септембар била је у Адену 2000, када је у нападу Ал Каиде убијено 17 америчких морнара. Сједињене Државе, Британија, Француска су велики снабдевачи оружјем Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и других, а скоро је искрсло у јавности да је Британија имала и конкретнију улогу скривену испод жита – да су њени официри били на терену и давали логистичку подршку и савете о метама напада, што је са становишта хуманитарне катастрофе у Јемену болна тачка", објашњава др Владимир Ајзенхамер.

Глад у Јемену прерасла је у епидемију. Рат у Украјини је погоршао стање, па би могло да се догоди да чак 19 милиона људи нову годину дочека празног стомака.

Тренутно је 17,5 милиона гладних, више од пола јеменске популације. Међу њима је најмање четири милиона деце, 50.000 је умрло.

"Борбене зоне су се утишале, стижу извештаји о лакшем хуманитарном приступу раније недоступним регионима. Издвојили смо око милијарду триста милиона долара помоћи за Јемен ове године, али су потребне бар четири и по милијарде. Европска унија, Америка и Саудијска Арабија треба више да помогну", сматра специјални изасланик УН за Јемен Ханс Грундберг.

Саудијска коалиција је користила тоталну блокаду као ратно оружје правдајући се да тако спречава улазак иранског наоружања у Јемен. Хути су често обарали америчке беспилотне летелице, а гађали су и нафтна постројења у Саудијској Арабији.

Коалиција на челу са Ријадом тврди да је војном интервенцијом заштитила глобалне изворе енергије. Чињеница је и да је блокадом свих могућих канала за проток хране, лекова и горива изазвала драматичну хуманитарну кризу.

О руском оружју у рукама америчке војске прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји